Umělá inteligence změní postavení mužů a žen na trhu práce

neděle 7. července 2019 ·

Nedávné trendy, jakož i obecnější dějiny technologických změn naznačují, že automatizace během příštích deseti let přinese významné posuny na trzích práce. Vytlačí miliony pracujících, ale zároveň vytvoří miliony nových míst vyžadujících nové dovednosti. McKinsey Global Institute, který tyto změny už několik let monitoruje, teď vydal novou zprávu zabývající se tím, jak odlišně by automatizace mohla ovlivnit muže a ženy. Informuje týdeník Ekonom.


Stěžejním závěrem studie je, že v důsledku přetrvávajících genderových nerovností na pracovišti bude těžší pro ženy než pro muže přizpůsobit se nadcházejícím změnám v poptávce na trhu práce, kvalifikačních požadavcích a umístění pracovních příležitostí.

Pokud se ženám bude dařit využívat příležitostí a přecházet na nová pracovní místa, svůj současný podíl na zaměstnanosti si udrží, nebo jej dokonce posílí. Dobrou zprávou je, že ženy ve vyspělých i rozvíjejících se ekonomikách dosahují významných pokroků v zužování genderových rozdílů ve vzdělanosti. Špatnou zprávou je, že řada žen v rozvíjejících se ekonomikách stále pracuje v samozásobitelském zemědělství, a tudíž mají nízké vzdělání a omezené dovednosti, s jejichž pomocí by uskutečnily přechod na nová povolání.

Aby zaplnili pracovní místa budoucnosti, muži i ženy budou potřebovat pružnost k přesunům napříč pracovními zařazeními, sektory, profesemi a umístěními a technické dovednosti a znalosti k práci s automatizovanými systémy a inteligentními stroji. Ženy jako takové budou čelit silným strukturálním a sociálním bariérám. Mnoho žen nese dvojí zátěž placené práce a neplacené práce v domácnosti, což jim ukrajuje z času, který mají na vzdělávání a hledání nových příležitostí. Ženy jsou také méně mobilní než muži, v mnoha zemích kvůli rodinným povinnostem, bezpečnostním obavám, právním překážkám a omezením přístupu k digitálním technologiím.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Lexxa řekl(a)...
7. července 2019 v 13:14  

Nic se nezmění. Je tu pořád více než 90 % žen, které chtějí hrát ve svém budoucím životě svou roli ženy a matky. Umělá inteligence zůstane pořád umělá.

soumar řekl(a)...
8. července 2019 v 21:10  

Vždycky jsem si myslel, že socialistické ženy jeřábnice a jesle jsou dávnou minulostí, o níž si vyprávějí staří zbrojnoši.
Čím dál víc se - a to i na svém působišti, kde se vyskytují převážně slušní a ohleduplní lidé - setkávám s poměrně intenzivním nátlakem na ženy, aby mateřství předčasně vyměňovaly za pracovní aktivitu a když žena řekne, že důležitější je pro ni rodina, bývá zesměšňována jako staromilka.
Tahle diskriminace je častější než ubližování ženám, které mateřství za kariéru vyměnily (a které, později zatrpklé a nešťastné, s nevycválanými zanedbanými (sociálně!) dětmi, jsou hlavními pachatelkami popsané diskriminace).

Nezapomeňte - domov důchodců je spravedlivou pomstou za jesle (školky)!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.