Ministryně Maláčová chce omezit obchod s chudobou, bydlení chudých neřeší

sobota 6. července 2019 ·

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce ukončit obchod s chudobou a zamezit zneužívání dávek. Radikální návrh, který má zpřísnit vyplácení dávek na bydlení kritizuje Platforma pro sociální bydlení. Ta sdružuje stovku neziskových organizací a odborníků v sociální oblasti. Reportáž přináší iDNES.


Jana Maláčová (vlada.cz)
Dávky už se podle návrhu například nebudou smět vyplácet obyvatelům ubytoven. Podle odborníků, kteří s chudými pracují, hrozí, že lidé bez dávek buď zůstanou na ulici, nebo je obchodníci s chudobou ještě více ožebračí.

Na návrh, který zatím koluje uvnitř ministerstva, upozornila tento týden Platforma pro sociální bydlení. „Návrh neříká, kam lidé z ubytoven půjdou... Dotkl by se stovek tisíc lidí ohrožených ztrátou bydlení a uvrhl by do bezdomovectví tisíce rodin,“ píše v otevřeném dopise ministryni práce Janě Maláčové Platforma, která sdružuje stovku neziskových organizací a odborníků v sociální oblasti.

Podle ministryně je zatím brzy věc komentovat, protože návrh se v rámci připomínkového řízení může změnit. „Do médií unikl interní dokument. Připravuji razantní změnu dávek na bydlení, obchod s chudobou musí skončit... Seniory, rodiny s dětmi a zdravotně postižené změna nepoškodí,“ uvedla ministryně...

Z části lidí by se podle kritiků návrhu mohli stát bezdomovci. „Prohloubí se tak praxe umísťování dětí do náhradní rodinné péče z bytových a ekonomických důvodů a stávající systém azylových domů bude dále přetěžován lidmi, pro které se stane bydlení nedostupným,“ domnívá se Iva Kuchyňková z neziskové organizace Charita ČR.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
6. července 2019 v 13:19  

budeme tu řešit realitní byznys a triky kmotrů?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.