Adam Balcer: Strašidlo Soros nad střední Evropou

neděle 14. července 2019 ·

„Orbánova popularita je fenoménem, který má několik zdrojů, včetně dramatických omezení svobody médií. Většina z nich se stala propagandistickou hlásnou troubou vlády. Masová propaganda je založena na xenofobní a antiimigrační politice strachu. Na tomto základu je budováno národní společenství prohlašující jednotu všech Maďarů. Ve skutečnosti ale jde pouze o společenství Orbánova elektorátu „těch pravých Maďarů“. To je definováno jako etnický monolit konzervativních křesťanů ohrožovaných údajnými vnějšími hrozbami, pracujícími pro „liberální“ a „kosmopolitní“ pátou kolonu nebo společně s ní,“ píše politolog Adam Balcer ve čtvrtletníku Aspen. Review. Zkrácený text přinášejí Hospodářské noviny.


Adam Balcer (uw.edu.pl)
Balcer mimo jiné píše:

V centru propagandy je George Soros, americko-maďarský byznysmen a filantrop židovského původu. Ten je kvůli své dlouholeté podpoře idejí liberální demokracie a právního státu prezentován jako vnější nepřítel Maďarska. Jeho démonizace nepřímo naráží – přestože to Orbánův režim popírá – i na antisemitské motivy… Podle Orbána je Sorosovým cílem podkopat identitu ryzí evropské křesťanské společnosti, chce rozložit Evropu zevnitř.

Útoky na Sorose evokují některá antisemitská klišé. V březnu 2018 u příležitosti státního svátku premiér Orbán popsal Sorose takto: „Bojujeme s nepřítelem, který je jiný než my. Není zřejmý, ale skrytý; není přímočarý, ale lstivý; není čestný, ale podlý; není z jedné země, ale je mezinárodní; nevěří v práci, ale spekuluje s penězi, nemá svou vlast, myslí si, že mu patří celý svět.“ Orbánova nacionalistická rétorika se postupně radikalizuje a posouvá se ke skrytému rasismu. Podle Orbána „je třeba prohlásit, že nechceme být různorodí a nechceme být promíšeni; nepřejeme si, aby se naše vlastní barva, tradice a národní kultura míchaly s barvou, tradicemi a kulturou jiných. To nechceme. Rozhodně si to nepřejeme. Nechceme být zemí, která je diverzifikovaná“.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
14. července 2019 v 9:22  

Mluví Adam Balcer maďarsky? U experta na Balkán s několika studijními pobyty v SRN a prací u komise by to bylo obdivuhodné...

U Istvána Léka (byť je prý podle občanky obyčejný Štefan) se to tak nějak zdá pravděpodobnější a ten o té orbánovské totalitě píše o chlup shovívavěji...

laimes řekl(a)...
14. července 2019 v 10:26  

ideologie multikulturní globalizace byla vymyšlena v usa pro evropu již v 70. letech a vzhledem k liberálnímu prostředí byla velmi úsoěšná v beneluxu (viz nizozemí), v německu (kromě bavorska) a nakonec v 90. letech podlehla i skandinávie,předpokládalo se že po pádu železné opony tato "převýchova" půjde ,po západě toužící,východní evropě třikrát rychleji a kolem r 2020 bude evropa jeden multikulti globalstický balík,jenže totalita se východoevropanlm silně zadřela pod kůži a nedošlo k rychlému vyrovnání životních úrovní,takže se objevila brzda- "zlaté staré časy" a východoevropští tarzani se vracejí k tradicionalismu a konzervativismu a přidávají se k nim i bavoři,rakušani,italové,i má dcera po etapě vegansví se navrátila k tátově řízku....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.