V podpoře nadaných žáků jsme pozadu, říká odbornice na jejich rozpoznávání

pondělí 17. června 2019 ·

„U nás přetrvává obrovské množství mýtů o nadaných. Že nadaný si pomůže sám, že nadaný nepotřebuje pochválit, že nadaný vlastně nepotřebuje nic. To ale není vůbec pravda. Nadané dítě potřebuje chválit více než průměrný člověk, protože může být nejisté a váhá nad svými schopnostmi. Navíc se nadání dědí, takže takové dítě se v rodině nemá s kým srovnat a nepozná, co je standard a co je, řekněme, nadstandard. Když jezdíme po konferencích, tak vidíme, že asijské státy už dávno stavějí pro nadané podpůrné týmy. Pochopili, že pokud podpoří své talenty, získají „mozky“, které mohou například hýbat ekonomikami států,“ říká v rozhovoru pro iDNES Jana Škrabánková z ostravské univerzity, která se práci s mladými talenty věnuje už 26 let.


Jana Škrabánková (premyslivedeti.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Říkáte, že asijské státy s talenty už dávno pracují. Jaké je tedy naše srovnání se světem?

Jsme dramaticky pozadu. Pomáháme většinou jen těm slabším. Na pomoc těm, o kterých si myslíme, že jsou dobří a vystačí si, na tu zatím vnitřně nastaveni nejsme. Například Izraelci mají ohromně propracovaný systém podpory nadaných žáků, podobně i Singapur. V Americe existují instituce, které nadané zaštiťují, podporují a realizují kvalitní výzkumy. Talentovaným vycházejí plně vstříc.

A u nás?

My denně narážíme na opačný přístup. Třeba i někteří ředitelé známých středních škol tady v kraji říkají: „Ale oni budou žít ve většinové populaci, my proto chceme, aby byli v běžné třídě a zvykali si.“ Ale nikdo se příliš neptá samotných nadaných, co potřebují. Místo abychom se jich ptali, vymýšlíme argumenty za ně. Proto se mi líbí přirovnání, že člověk se s potenciálem narodí, tak jak se někdo narodí s hnědýma očima. A ty hnědé oči vám během života nezmodrají, ať uděláte cokoliv. Nadaný člověk je také nějakým způsobem nastavený a je velice obtížné ho změnit. A my děláme co?
V lepším případě ho často takzvaně „zarovnáme“. Přitom nadaný žák potřebuje podporu a pochopení více než ostatní. V tom spočívá základ správné péče o talentované, protože s nadáním se musí intenzivně pracovat, jinak zanikne. A to se u nás zatím příliš neví.


Celý rozhovor naleznete zde

2 komentářů:

Ivo řekl(a)...
17. června 2019 v 7:32  

V ČR je prioritou podpora "inkloudovaných" žáků a nadaní žáci trpí... Přesně obráceně!

Ivo Mádr řekl(a)...
17. června 2019 v 9:44  

"V ČR je prioritou podpora "inkludovaných" žáků a nadaní žáci trpí"

V ČR je prioritou podpora "inkludovaných žáků" a průměrní žáci trpí. Ti trošku nadanější a cílevědomější jsou na víceletých gymnáziích a soukromých školách.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.