Manažer, účetní i kantor: O ředitele škol je nouze

pondělí 17. června 2019 ·

„V podniku se 450 zaměstnanci má ředitel obchodního náměstka, právní oddělení a další sekce. Ředitel školy musí dělat všechno sám a záleží taky na kvalitě spolupracovníků,“ říká v reportáži deníku Právo Stanislav Kutálek, bývalý ředitel základní školy, v současnosti pracovník školských odborů, který vede odborné semináře na téma řízení školy. Není divu, že výběrová řízení na ředitele školy nepřipomínají casting na hlavní roli ve filmovém trháku. Většinou se podle zjištění České školní inspekce hlásí do konkurzu jediný uchazeč.


„Zájem pedagogické veřejnosti o pracovní místa ředitelů postupně klesá, důvodem může být mimo jiné stále se zvyšující náročnost výkonu této pracovní pozice,“ uvedli inspektoři ve výroční zprávě.

Ředitel například nese plnou zodpovědnost za plnění zákonných norem, které se často mění. Paragrafy podle Kutálka ředitelům nikdo nepřežvýká a musí se často spolehnout na vlastní úsudek nebo na instruktáž ministerstva, což také není zábavné čtení.

„Je to ohromná zátěž, administrativa je hrozná. Ale ani ne tak ze strany státu jako ze strany zřizovatelů. Pořád vyžadují různé výkazy, čerpání provozních prostředků, každá koruna se musí zaznamenat,“ řekl Kutálek.


Celý text naleznete v deníku Právo

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.