Také výjimečně chytří potřebují pomoc. Brno se chystá věnovat peníze i mimořádně nadaným dětem

čtvrtek 20. června 2019 ·

Až sto milionů korun chce v letech 2020 až 2022 dát Brno na výuku znevýhodněných dětí z mateřinek i základních škol. A vůbec poprvé nepůjdou peníze jen na sociálně slabé a zaostalé žáky, ale i na děti výjimečně nadané. Tedy i na ty, které chodí do speciálních skupin na základce v ulici Úvoz. „Všichni si myslí, že pomoc potřebují jen slabí žáci a že ti talentovaní si pomohou sami, ale opak je pravdou. Jestli nemáme zahodit budoucí elitu národa, musíme o ni pečovat. A to v běžné třídě nejde,“ tvrdí zástupkyně ředitele školy pro první stupeň a autorka speciálního vzdělávacího programu IQáček Alena Kýrová. Reportáž přináší MF DNES.


Ta s mimořádně nadanými dětmi pracuje už od roku 2007. „Tehdy jsem měla ve třídě chlapečka, který neustále všechny obtěžoval, a to včetně paní kuchařek v jídelně. Nosil jim kvízy, informoval je o počasí a všechny a všude z něčeho zkoušel. V kolektivu ale byl úplný outsider. Neměl kamarády, protože zatímco spolužáci se starali o figurky z lega, on řešil černé díry a zánik dinosaurů,“ vzpomíná Kýrová.

Přemýšlela proto, jak mu pomoci. A vznikl nápad vytvořit skupinky, v nichž by se potkaly právě mimořádně nadané děti. Bylo to ale proti proudu, protože tehdy se začala razit inkluze a mimořádně nadané děti nebyly podporované.

Výuka skupin maximálně do 15 žáků se specifickými požadavky na učitele stojí zhruba dvojnásobek toho, co vzdělávání běžných žáků. Na to, aby mohly skupiny fungovat, potřebuje škola ročně 1,5 milionu korun navíc.


Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.