Středoškoláci chtějí mluvit do tajené změny RVP

čtvrtek 9. května 2019 ·

Podle nově zvoleného předsedy České středoškolské unie Reného Schilke by studenti měli dostat možnost vyjádřit se k obsahu učiva. Zvlášť nyní, když se připravuje změna rámcových vzdělávacích programů. Unie proto ladí poslední detaily dotazníku, který rozešle mezi středoškoláky. „Bude tam několik otázek, co podle studentů v učivu chybí a čeho je tam zbytečně moc,“ popisuje Schilke. Spolek podle něho zastupuje přes 30 tisíc středoškoláků z více než 150 škol. Reportáž přinášejí Lidové noviny.


Aneta Lednová (repro ČT)
Výsledky plynoucí z dotazníku chtějí zástupci středoškoláků předat ministerstvu školství, potažmo Národnímu ústavu pro vzdělávání, jenž revizi vzdělávacích programů zaštiťuje. Úřad jim posílá dobrou zprávu. „Česká středoškolská unie se bude moci do procesu revize zapojit. MŠMT partnerské organizace k přípravě revizí přizve,“ napsala Lidovým novinám mluvčí resortu Aneta Lednová.

Otázka ale je, jaký reálný dopad budou středoškolské připomínky mít. Aktuální přípravu nových osnov řada odborníků totiž kritizuje. Někteří hovoří o tajném armádním cvičení.

Na otázku, v jaké fázi příprava nových rámcových vzdělávacích programů nyní je, odpověděla mluvčí resortu školství Lednová takto: „Národní ústav pro vzdělávání připravuje podkladové studie ke vzdělávacím oborům a oblastem rámcových vzdělávacích programů.“ Termín provedení změn není pevně stanovený, nikdo nikam nespěchá.


Celý text naleznete v Lidových novinách

7 komentářů:

jir řekl(a)...
9. května 2019 v 11:29  

A ve Francii zase zapsali ovce jako žáky školy.

mirek vaněk řekl(a)...
9. května 2019 v 12:00  

I pacienti by měli mít právo připomínkovat průběh operace. Žák autoškoly by měl také právo připomínkovat co má být ve vyhlášce a co se bude učit.
Dítě by mělo proškolit matku, jak ho má krmit. Kuře slepici, jak se má chovat. A podobné nesmysly.
Jenže v přírodě takové nesmysly končili rychlou smrtí. V lidské společnosti je důsledkem pomalá smrt celé civilizace.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
9. května 2019 v 12:28  

MŠMT přizve partnerské organizace. EDUin? Člověk v tísni? ČOSIV? MŠMT především nemá základní ideu jakékoliv revize RVP.

Jiri Janecek řekl(a)...
9. května 2019 v 12:46  

Probirali nekdy nekde studenti ci zakovske parlamenty s vedenim nejake skoly obsah SVP?

Radek Sárközi řekl(a)...
9. května 2019 v 17:44  

Organizace učitelů MŠMT ani NÚV k revizím RVP nepozvaly...

Ivo Mádr řekl(a)...
9. května 2019 v 19:03  

Jako prostý učitel dodnes vůbec nic o změnách v RVP nevím. Revize RVP je pro obyčejné lidi důkladně skryta. Z jakého důvodu?

Q. E. D. řekl(a)...
9. května 2019 v 19:16  

"co podle studentů v učivu chybí a čeho je tam zbytečně moc"

Vzdělávací obsah chtějí určovat studenti (resp. žáci, když se bavíme o střední škole, je úsměvná ona snaha dělat ze sebe něco lepšího)? To je jako kdyby zákazník Kauflandu určoval, co se tam bude prodávat, za kolik, na jak velké ploše apod.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.