Možnost dát své problémové dítě do pasťáku? Poslanecký návrh dělí rodiče a experty

čtvrtek 9. května 2019 ·

Skupina poslanců z šesti sněmovních stran chce rodičům vrátit možnost rázně naložit se svými problémovými dětmi. Za poplatek 5 300 korun měsíčně by je mohli umístit do diagnostických ústavů, přičemž cena zahrnuje poplatky za ubytování, stravu a kapesné dítěte. Zatímco i samy ústavy změnu vítají, předsedkyně vládního Výboru pro práva dítěte Klára Šimáčková Laurenčíková považuje takový krok za něco, co do 21. století nepatří. Tématu se věnuje Aktuálně.cz.


Umístit dítě takzvaně do polepšovny mohli rodiče do srpna 2017, kdy zákonodárci tuto možnost zrušili. Nyní si však jednašedesát poslanců napříč politickými kluby myslí, že to nebyl dobrý krok, a volají po návratu této praxe. Podle nich se totiž zhoršuje situace na školách, roste procento dětí s problémovým chováním, narůstá šikana, agresivita a čím dál více z nich odmítá autority.

Návrh zákona předpokládá, že umístit dítě do diagnostického ústavu nepůjde hned. Podmínkou by bylo, že by s ním rodiče museli přijít nejméně dvakrát ke konzultacím problémového chování. "Při neúčinné intervenci pomocí ambulantních služeb, kdy dítě nepřestává se svým nežádoucím chováním, dochází k nabídce možnosti dvouměsíčního pobytu s pevně stanovenými pravidly," vysvětlují postup poslanci.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Janek Wagner řekl(a)...
9. května 2019 v 10:50  

Je zajímavé, že expertka již spoluprosadila omezení práv rodičů, kteří nechtějí své děti inkludovat, a zároveň nadřadila právo rodičů, kteří chtějí inkludovat své dítě za každou cenu. Takže nyní opět omezení práv rodičů vyplývajících z Ústavy a Listiny základních práv a svobod. Odporné sociální inženýrství...

Ivo Mádr řekl(a)...
9. května 2019 v 19:13  

Pane Wagnere, tito tzv. experti jsou součástí sílící ultralevicové fronty v EU. Mají namířeno ke světlým zítřkům. Začíná to "zestátněním" automobilek a "velkých realitek", mimořádnou podporou migrace, inkluzí, fanatickou nepřiměřenou ochranou přírody, akcemi typu Me Too,...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.