Přečtěte si: Ministr školství „zapomněl“ na svoji první univerzitu - akademii Klementa Gottwalda

středa 14. května 2014 ·

Současný ministr školství Marcel Chládek před sametovou revolucí studoval Vojenskou politickou akademii Klementa Gottwalda. Tím se ale ve svých životopisech moc nechlubí a nepovažuje to za problém. Akademie patřila mezi prominentní komunistické školy.


Z článku Jakub Kalenský v iHNed.cz vybíráme:

Vojenská politická akademie Klementa Gottwalda patřila mezi prominentní komunistické školy. Její absolventi mohli získat titul RSDr. – doktor sociálněpolitických věd.

„Ostatní vojenské školy byly přece jen zaměřeny na vojenskou vědu a praxi, ale Vojenská politická akademie byla politická. Tam ani v roce 1988 nedocházelo k žádným liberalizačním procesům. Studenti museli mít vhodné kádrové předpoklady, že se budou moci stát straníky a politickými pracovníky,“ říká Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu v Praze.

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
14. května 2014 v 13:22  

Je vidět, že pan ministr má velmi dobrou průpravu pro výkon současné funkce.
Jsou to ale věci. Ministr financí je estébák a pan ministr školství zase kovaný politruk.
Čeho se ještě v té naší "dekracii" nedožijeme?

Unknown řekl(a)...
14. května 2014 v 13:26  

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) zatajil ve svém životopise na webu ministerstva, že krátce před revolucí studoval na prominentní komunistické škole. Vojenská politická akademie Klementa Gottwalda patřila ke školám, kam se dostali jen ti nejprověřenější kádři. Server Lidovky.cz proto oslovil politiky s dotazem, jak se na chybějící položku v ministrově životopisu dívají a zda to může šéfovi resortu uškodit.

S informací, že ministr školství od roku 1988 studoval na Vojenské politické akademii Klementa Gottwalda v Bratislavě, přišly úterní Hospodářské noviny. Chládek se hájí tím, že se v životopisech uvádí vždy jen nejvyšší dosažené vzdělání. "To tam mám," brání se Chládek s tím, že do svého CV neuvedl ani maturitu či všechny pracovní zkušenosti. "To by bylo strašně dlouhé," říká.

"Nehledě na to, že se nemám za co stydět, nikomu jsem neublížil, nikdy jsem nebyl ani v milicích, ani politrukem," dodal pro HN. Titul z vojenské školy uvedl jen v listině pro prezidenta a premiéra.

Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministerský předseda
"Je to nevýznamné pochybení. Chládek si s minulým režimem narozdíl od jiných současných politiků nezadal. Nebyl členem ani kandidátem komunistické strany a má negativní lustrační osvědčení."

Zdroj: http://www.lidovky.cz/

A kdo to vlastně byl ten Klement Gottwald?

Unknown řekl(a)...
14. května 2014 v 15:02  

Je fakt docela zajímavé, že profesní dráha páně ministra školství Chládka začíná až v roce 1993. Tedy po sametovém zvratu. Před tím jakoby pan ministr nežil a ani nestudoval. Ale protože pan Chládek byl opravdu hodně pilnej, stal se z něho dokonce i ministr školství. Je dost jasnozřivé, že už v dobách první republiky tento přerod pilných lidí v lidi vyššího řádu tušil i Jaroslav Hašek.
Být deset let učitelem základní a střední školy, to už pro profesní růst člověka něco znamená. Těch zkušeností pak pan ministr nesporně využije v dalších čtyřech letech. Ale třeba nebude tak zle. Snad to bude doba neskonale kratší, než všichni tušíme.

Z velmi kusé profesní dráhy pana ministra sice jaksi omylem vypadla jeho studijní léta a předprofesní příprava, ale v současné době je to tak drobné pochybení, že nestojí ani za řeč. Naprosto a bohatě stačí kvalifikace, kterou dosáhl, neboť andragogika (pro méně chápavé je na portálu ministerstva školství uveden pro jistotu český překlad – vzdělávání dospělých. Personální řízení je pak obdobně přetlumočeno jako řízení lidských zdrojů a k tomu je ještě přidán z nepochopitelných důvodů další a dříve již uvedený obor – management).

Být absolventem Vojenské politické akademie Klementa Gottwalda v Bratislavě (VPA KG) bylo nesporně vysněným cílem mnoha mladých chlapců, kteří se chtěli dostat nahoru. A to, že VPA KG připravovala v duchu požadavků Komunistické strany Československa, úkolů velení armády a hlavní politické správy ČSLA vysokoškolsky vzdělané kádry, důstojníky — politické pracovníky pro Československou lidovou armádu, to se může i v dnešní době tak trochu hodit stejně jako i ten dnes tak posmívaný titul „doktor sociálně politických věd — RSDr."

Je to vlastně ta nejlepší příprava na funkci dnešního politika. Jen si občas říkám, že já, kráva stará, ty klíče v listopadu 1989 na Václaváku nehodila raději do kanálu…
Jedině mne utěšuje představa, že takových blbců, jako jsem byla já, dnes chodí po ulici celá řada a ta předchozí blbost není, naštěstí, na první pohled patrná.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.