Monika Šimůnková: Křečkovy výroky nejsou hodny ombudsmana

čtvrtek 27. února 2020 ·

Stanislav Křeček nastoupil do funkce rázně. Hned první den nazval změny, které chce udělat v kanceláři veřejného ochránce práv, „nocí krátkých nožů“. Zástupkyně nového ombudsmana Monika Šimůnková jej v rozhovoru pro Deník N otevřeně kritizuje za to, jak vystupuje na veřejnosti.



Monika Šimůnková (facebook.com)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Stanislav Křeček nazval personální změny „nocí krátkých nožů“. Což je přirovnání k veřejným vraždám, které měly zastrašit odpůrce Hitlera ve 30. letech. Může ve své pozici vůbec něco takového ombudsman pronést? 

Myslím, že mnoho výroků nemělo být řečeno. Nesouzním s nimi. Nejsou hodné člověka, který má ochraňovat práva na pozici veřejného ochránce. Ale to si musí pan doktor zvážit sám. Já se od mnohých jeho výroků sama za sebe distancuji, nikdy bych je nepoužila. Jako zástupkyně veřejného ochránce práv s nimi nesouhlasím. Víc k tomu asi teď říct nemůžu...

Do oblasti diskriminace, kterou si ponechal ombudsman, spadají i práva Romů. Rada vlády pro záležitosti romské menšiny jej otevřeně kritizuje a vydala několik prohlášení, protože nesouhlasí, aby byl ve funkci ochránce práv. O její člence Alici Sigmund Herákové prohlásil, že v životě jako advokát zastupoval víc Romů, než paní Sigmund Heráková viděla. Bude ještě někdo důvěřovat vašemu úřadu, pokud se jeho hlava takhle vymezuje vůči menšině, která je prokazatelně diskriminovaná? 

Snažím se už týden nebo čtrnáct dní komunikovat sama za sebe, že Kancelář pracuje dál. Budu velmi ráda, pokud si zachová svoji důvěryhodnost pro každého jako dosud. Nesmíme ji v žádném případě ohrozit jakýmikoliv mediálními výroky. Aby se kdokoliv bál se na nás obrátit kvůli obavě z toho, že jeho stížnost nebude vyřízena. Výroky pana doktora směrem k radě nepovažuji za šťastné. Já sama jsem na Úřadu vlády radu pro Romy několik let spoluřídila, měla jsem ji pod sebou. Vím, že její členové pracují maximálně, dobře zastupují Romy, není pravda, co říká pan ombudsman. Jsou to nešťastné výroky, které by se vůbec neměly v mediálním prostoru ozývat. Sama za sebe prosím, ať k nám každý má důvěru jako doteď. I kdyby to byl člověk z nejmenší menšiny, který má pocit, že jsou jeho práva pošlapána nebo nejsou dodržována. Veřejný ochránce práv má být zásadní morální autorita, na kterou se takový člověk nemá bát obrátit. A pokud mu nebudeme moct pomoci, aspoň mu poradíme, kde má pomoc hledat.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.