David Klimeš: Škola už není základ života. Počet mladých se základním vzděláním roste

neděle 26. května 2019 ·

Na konci dubna vláda schválila Národní program reforem, který má zajistit prosperitu země na další léta. Ve skutečnosti v dokumentu stát poprvé naplno přiznal, že v oblasti vzdělávání má problém, se kterým si zatím vůbec neví rady. V české společnosti, jež vždy měla v Evropě jednu z nejlepších dostudovaností škol, radikálně vzrůstá předčasné ukončování studia. Tématu se věnuje David Klimeš v týdeníku Ekonom.


David Klimeš (twitter.com)
Klimeš mimo jiné píše:

Závazným cílem státu je držet podíl osob ve věku 18 až 24 let, které dosáhly základního vzdělání, ale pak vypadly ze školského systému, pod pěti a půl procenty. To se celkem bez problémů dařilo do roku 2014, od té doby ale křivka prudce roste. „V roce 2015 hodnota přesáhla šest procent a v roce 2017 dosáhla hodnoty 6,7 procenta,“ přiznává studie.

Předčasné ukončování vzdělávání vyjádřené právě podílem „základoškoláků“, kteří si dál už nezvýší vzdělání, má v Česku tak úplně opačný trend, než je tomu v drtivé většině ostatních zemí EU. V těch dochází k poklesu či stagnaci míry odchodů ze vzdělávání, v Česku v posledních letech k jejímu setrvalému nárůstu. „Tento trend, který s sebou nese jednoznačně negativní ekonomický dopad pro všechny strany, je navíc silně regionálně specifický: Ústecký a Karlovarský kraj dosahují podílu 14,5 procenta, zatímco například Vysočina a Jihomoravský kraj mají míru předčasných odchodů nižší než tři procenta,“ varuje reformní plán...

Jedním z řešení by mělo být podle navržených reforem zavedení kombinovaných vzdělávacích programů: „Kromě maturity by umožňovaly studentům získat rovněž i výuční list, což by znamenalo získání kvalifikace i v případě neúspěchu u maturitní zkoušky.“ Nově by tak na vybraných středních školách měl student ve třetím ročníku získat výuční list, ve čtvrtém se pokusit o maturitu. I když ji nesloží, bude mít alespoň výuční razítko o kvalifikaci, kterou během několika let za státní peníze získal.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
26. května 2019 v 18:48  

Hra o trůny skončila, začíná Hra o papíry.

mirek vaněk řekl(a)...
27. května 2019 v 7:48  

Stát se tak dlouho snažil devalvovat vzdělání až se mu to povedlo. A teď se diví.

Neustálou propagací blbosti se povedlo dát ji za vzor. Takže každý hlupák, když vidí relativně úspěšnou mediální hvězdu v televizi, co se chlubí jak jí to ve škole nešlo, dojde k názoru, že když se na školu vybodne, bude hvězda.

To zná každý učitel. Když budete žákům stále říkat jak jsou hrozní, budou hrozní. Když ministerstvo a neziskovky kopou do učitelů nemůžou se divit, že se učitelé přizpůsobí.
Pokud budete žákům zdůrazňovat jak jsou postižení a jak se o ně staráte, budou si to užívat. A nic lepšího z nich nedostanete.
A když se k tomu přidá lákadlo zábavy a mamahotel nemůže škola obstát.

Jak s toho ven? Podporovat vzdělávání! Nepodporovat chaos.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.