Ministr školství Robert Plaga: Ze slíbené výšky učitelských platů neslevím

pondělí 1. dubna 2019 ·

„Nikdo už snad nezpochybňuje, že součástí českého vzdělávacího systému jsou speciální školy, stejně jako netvrdí, že celá inkluze znamená masivní přechod žáků do běžného vzdělávacího proudu,“ říká v rozhovoru pro Deník.cz ministr školství Robert Plaga. V rozhovoru mluví o vyhlášce, která mění pravidla inkluze, učitelských platech, státní maturitě nebo jednotných přijímačkách.


Robert Plaga (msmt.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Tyto alarmistické hlasy koneckonců jednoznačně vyvrátila tvrdá data z minulých let.

Je to tak. Osobně bych byl rád, kdyby se mi příští rok podařilo zakotvit institucionální podporu speciálních škol a zároveň se ve společném vzdělávání posunout k vyšší kvalitě. Problém inkluze spočívá v tom, že ne na všech školách byly zajištěny personální či materiální podmínky k tomu, aby společné vzdělávání mohlo probíhat úspěšně...

Který z těchto záměrů se objeví v tolik očekávané inkluzivní vyhlášce?

Jde o velmi kompromisní materiál vzhledem k tomu, jaká mela kolem něj nastala. Ministerstvo školství to schytávalo z jedné i z druhé strany, pak se do toho vložily zahraniční instituce. Ale to vůbec nevadí. Nakonec jsme dospěli k výsledku, v němž se snažíme snížit administrativní náročnost.

Kdyby vám premiér Babiš či ministryně financí Schillerová doporučili, že máte ušetřit škrtnutím půlky asistentských míst, co byste jim řekl?

Že je to nerealizovatelné. Asistenti pedagoga jsou nyní podle dikce zákona vázáni na konkrétního žáka, a proto je jejich plat de facto mandatorním výdajem, ředitel je zkrátka zaplatit musí, nemůže je vyhodit.

Kolik miliard tedy v roce 2020 půjde na inkluzi?

Pro společné vzdělávání ve speciálních i běžných školách je plánováno sedm miliard korun. Znovu podtrhuji, že to jsou peníze, které jdou převážně na podporu dětí, které už v systému byly.

Když vám ministryně Schillerová opáčí, že chcete-li zvýšit platy učitelů, musíte ušetřit právě na inkluzi, jak budete reagovat?

Pevně doufám, že se při prvních náznacích možného zpomalení ekonomického růstu nezačne nejdříve škrtat ve vzdělávání. Pokud vím, existuje celospolečenská shoda na prosazení inovační strategie ČR, kterou se po právu v posledních měsících pyšníme. Bez vzdělaných lidí to ale nepůjde. Když nedostojíme svým slibům a omezíme jako první vzdělávací soustavu, tak se to negativně odrazí v naší budoucnosti.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.