Každý druhý doktorand v Česku nedokončí studium. Podporu vědy si přitom vláda stanovila jako prioritu

pondělí 4. března 2019 ·

Podle statistik ministerstva školství více než polovina nastupujících studentů doktorského studia školu nedokončí. Podporu výzkumu si přitom současná vláda nastavila jako jednu z priorit. Právě doktorandi navíc pracují v nejmodernějších vědeckých zařízeních jako je Ceitec v Brně, Biocev ve Vestci nebo ELI Beamlines v Dolních Břežanech. Informuje Český rozhlas.


Pavel Doleček (mšmt.cz)
Jako problém to vnímá i ministerstvo školství, které nedávno zvedlo měsíční stipendia o téměř polovinu na 11 tisíc korun měsíčně.

Podle náměstka pro vysoké školství, vědu a výzkum Pavla Dolečka ale mají problém doktorandů řešit i univerzity: „Stát není od toho, aby dal měsíční stipendium 25 000. Jednak na to nejsou zdroje a jednak to nemá motivační efekt. Jinými slovy doktorand je součást nějakého týmu třeba nějakého biologa, který má laboratoř, má tým pěti šesti lidí a získá ten grant a tomu studentovi z toho grantu vyplácí měsíčně nějaké peníze.“

Důležitost doktorandů připomíná i prorektor pro vědu Univerzity Karlovy Jan Konvalinka: „Studenti jsou ti, kteří dělají reálně tu vědu, samozřejmě pod vedením starších, zkušenějších kolegů, ale to nejlepší, co se v české vědě děje, rozhodně v přírodních vědách a troufám si tvrdit i v biomedicíně, se děje rukama a mozky našich studentů.“ Konvalinka dodává, že univerzita si uvědomuje, že doktorandy v minulosti zanedbávala a chce proto dál spolupracovat s vládou na zlepšení jejich finančních podmínek.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
4. března 2019 v 6:01  

No, zlata maturitni cermati genocida...

Mozna by bylo dobre snizit pocet studentu na polovinu a stipendia zvednout na dvojnasobek...

mirek vaněk řekl(a)...
4. března 2019 v 7:37  

Nárůst počtu doktorandů nemá z podporou výzkumu co dělat.

Jsou to odlišné věci. Tak jako nárůst počtu maturantů v populaci nemá nic společného s podporou školství.

poste.restante řekl(a)...
4. března 2019 v 22:13  

Pozice doktorandů je tristní.
Na prahu samostatného života, či v počátcích manželského, jsou postaveni budoucí představitelé vědecké špičky do pozice žebrajícího nádeníka.

Vzory v zahraničí existují.
Takže se společně zamysleme, kam pošleme pana premiéra na zkušenou, aby se vrátil a ukázal všem, jak se na tom maká.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.