Arnošt Veselý: Strategie vzdělávání 2030 by měla zvýšit důvěru ve školy

sobota 2. března 2019 ·

Ke zlepšení důvěry lidí ve veřejné školství by měla vést nová Strategie vzdělávání ČR do roku 2030, kterou nyní začala připravovat skupina expertů ve spolupráci s ministerstvem školství. "Víme, že se zvyšuje počet soukromých škol. Mnoho rodičů začíná volit soukromé školy. My bychom byli určitě rádi, aby to nebyl trend, ve kterém se bude dál pokračovat, a zároveň chceme, aby veřejnost měla důvěru k veřejnému školství, aby byly všechny školy stejně kvalitní nebo v maximální možné míře kvalitní, aby dokázaly uplatnit potenciál každého žáka," řekl Arnošt Veselý z Fakulty sociálních věd UK, který expertní skupinu vede. Informuje ČTK.
Celý text naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
2. března 2019 v 3:46  

Jako tři hlavní priority školského systému v ČR dokument vytyčil snižování nerovnosti ve vzdělání, podporu výuky učitele a odpovědné a efektivní řízení vzdělávacího systému.

1/v tržní ekonomice nemůže být socialistická rovnost,může být pouze svoboda výběru
2/učitele netřeba podporovat vymýšlením "podpor" stačí když bude "pouze" učit
3/odpovědné a efektivní může být řízení pouze po přímé linii pod kontrolou státu měmt-školský úřad-škola

E.Kocourek řekl(a)...
2. března 2019 v 14:04  

Souhlas laimes. K bodu 3 poznámka: Priority si stanovili ministerští ouřadové, tak není divu že z priority jako "vyplývá" totální kontrola státu. ////

Takováhle pošahaná priorita by se dala změnit politickým rozhodnutím, ale politikům je dílem školství lhostejné, dílem školství nerozumí. Lze to i zobecnit: politikům je lhostejné všechno kromě jejich ... (vím, že jsem na ČŠ), a politici nerozumí vůbec ničemu. ////

A jak to s těma slavnejma prioritama bude doopravdy?
1) Školy se pěkně po socialisticku srovnají na úroveň těch nejhorších. Nebo aspoň stát vynaloží na takovéto srovnání maximální úsilí. ////
2) Míra buzerace učitelů se bude zvyšovat exponenciálně. Veškerá buzerace bude označována jako "podpora". ////
3) Státní poručníkování bude zachováno a posíleno, což někomu bude připadat jako "odpovědné a efektivní řízení". ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.