Řemesla na vymření. Mladí lidé nemají zájem vyučit se zedníkem, pekařem, řezníkem ani truhlářem

pátek 8. února 2019 ·

Stále méně mladých Čechů uvažuje o tom, že svou kariéru spojí s montérkami a fyzicky namáhavou prací. Ve srovnání s rokem 2005 ubyly loni zhruba dvě třetiny absolventů většiny stavebních profesí. Zatímco ještě před 14 lety se v Česku vyučilo 705 zedníků, minulý rok jich bylo 253. Pokles v obdobném rozsahu zaznamenali také pokrývači či nábytkářské profese. Vyplývá to z aktuální analýzy Asociace malých a středních podniků (AMSP), kterou má MF DNES exkluzivně k dispozici.

Petr Dufek (repro ČT)
„Preference mladých a vlastně celého vzdělávacího systému opravdu nesměřují na učňovské obory, ale na všeobecnější vyšší vzdělávání. Bez ohledu na fakt, že čím více dětí tento typ vzdělávání podstupuje, tím musí být požadavky daných škol nižší,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek.

V rámci revize vzdělávacích programů proto vzniká plán, jak více přiblížit učňovské obory mladším dětem. Expert na technické vzdělávání Jiří Dostál z Univerzity Palackého navrhuje vytvořit samostatnou vzdělávací oblast Člověk a technika, aby si technickou gramotnost osvojili i ti nejmladší.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
8. února 2019 v 10:11  

I když je článek nejnovější, je umístěn až jako čtvrtý. Některé informace nejsou In.

Takový článek tu měl být před patnácti lety, kdy tento trend začínal. Těch 705 zedníků před čtrnácti lety to už byl nedostatek. Tehdy ze skupiny 7 zedníků měli už 4 v polovině třetího ročníku podepsanou smlouvu se zaměstnavatelem a o ostatní se firmy praly. Dnes kvalitní český zedník vydělává násobek platu některých vysokoškoláků a o klempířích a instalatérech ani nemluvím. Ukrajinci už nestačí poptávku pokrýt.

Ptám se, proč tato data nebyla už dávno zohledněna a ve školství řešena?

laimes řekl(a)...
8. února 2019 v 11:52  

dneska je český zedník bez práce protože jej nahradil ukrajinec,
ani řezník se neuživí potože kromě důchodců se nakupuje maso v supermarketech
nábytel se vozí skládací z polska k čemu nábytkář?

laimes řekl(a)...
8. února 2019 v 12:08  

měli bychom se vrátit k některým tezím plánované reformy z 81 roku,která se neuskutečnila,tehdy se předpokládalo že budou pouze dva typy středních škol: učiliště a gymnázia,protože bylo jasné že po r 2000 nebude existovat střední třída a tudíž ani nepřeba průmyslovek,tehdy to mu bránila ideologická předpojatost " nemůžeme mít nezaměstnané",což dneska odpadá,může jich být klidně dvakrát tolik

mirek vaněk řekl(a)...
8. února 2019 v 12:45  

Houby leda. Pokud je řemeslník nezaměstnaný, je nemocný nebo lempl. Nebo se mu vyplatí brát podporu a chodit na melouchy. Stavební firmy shání šikovné řemeslníky a přeplácí je.

laimes řekl(a)...
8. února 2019 v 13:06  

1/o světě řemeslníků nemáte ánung
2/podpory ze kterých lze žít (tj 3600) u nás neexistují
3/mladí,kteří nemají počáteční kapitál končí v montovnách
4/stavební firma shání šikovného českého stavbyvedoucího (nejlépe důchodce) a autobus ukrajinců

Tajný Učitel řekl(a)...
10. února 2019 v 9:52  

Jak nemají zájem vyučit se! Naženeme je tam a zájem se dostaví. Jako nevěsta kterou prodali ač naříkala, že dědka nemiluje. Láska přijde časem.

Pavel Doležel řekl(a)...
10. února 2019 v 12:12  

Takže znovu tajnej - zájem nestačí. Opakujou si to před spaním. Zkusej si položit otázku, proč nejezdí po silnicích pouze luxusní a nová auta, ale i třeba staré Fábie, či dokonce Favority. Až si ji položej, tak se pokusej se kriticky zamyslet, jestli je to vopravdu tím, že lidi nemají zájem o luxusní auta a raději jezdí v těch svých starých popelnicích. Říkám: po-ku-sej se. Za zkoušku nic nedaj - tedy pokud se jim nezadře aparát. Když nebudou schopen přijít na odpověď a budou se tím dlouho trápit, tak napíšou a já jim to vysvětlím. Ju?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.