Řemeslníci zdražili až o polovinu. V Česku chybí zhruba 50 tisíc zedníků, instalatérů či malířů

pátek 8. února 2019 ·

Od roku 2016 se cena zakázek podle portálu Nejřemeslníci.cz zvýšila v průměru o 27 procent. „Nárůst je způsoben především zdražováním řemeslné práce, což je reakce na dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou i nedostatek pracovní síly na trhu,“ říká Martin Ekrt, výkonný ředitel portálu. Kdo hledá zedníka, musí si připravit dokonce až o polovinu více peněz než před třemi lety. Po zednících je zároveň největší poptávka. Více lidé volají také malířům nebo instalatérům. Reportáž přinášejí Lidové noviny.


Vít Jásek (uzs.cz)
Podle odhadu Asociace malých a středních podniků a živnostníků v Česku aktivně pracuje 250 tisíc řemeslníků, dalších 50 tisíc by jich bylo potřeba. „Tento problém začal v 90. letech 20. století. Učiliště neprodukují dostatek kvalitních absolventů,“ míní Ekrt.

Oslovení odborníci tvrdí, že dnes dochází na učiliště spíše minimum těch, kteří mají o obor skutečný zájem a jsou manuálně zruční. Podle Víta Jáska z Unie zaměstnavatelských svazů jde hlavně o ty žáky, kteří opouštějí základní školu s horším průměrem.

Výuka navíc neodpovídá modernímu vývoji. „Většina absolventů nezíská potřebné vzdělání pro tu práci, kterou má vykonávat. Firmy je musejí zaučovat na vlastní náklady,“ podotkl Jásek. Školy by podle něho měly více spolupracovat s firmami. Ne vždy je ale praxe pro učně užitečná – leckdy je tam nechávají dělat pomocné práce.


Celý text naleznete v Lidových novinách

14 komentářů:

laimes řekl(a)...
8. února 2019 v 11:59  

nikdo nechybí,je jich jen málo,protože se jich víc neuživí,
to byly v 89 takové přihlouplé představy jam v městečku je 20 instalatérů,sedí doma a čekají až jim zavolám vyměnit těsnění,přičemž si vyberu toho nejlevnějšího,jenže zapracovala ruka trhu a jsou jen tři,takže si ho musím sehna a čekat až se uráčí a protože ví že nemůžu jinam tak mi napáli pořádnou pálku....

Biene řekl(a)...
8. února 2019 v 12:51  

Nevím, v jakém městě žijete, ale řemeslníci prostě chybí! Zkuste si dnes začít stavět nebo rekonstruovat dům. Až budete shánět zedníky, obkladače, elektrikáře nebo malíře, tak si to povíme.
A bez ohledu na toto mě fascinují stále se opakující články, které konstatují to, co všichni dávno víme a odborné učňovské školství je v troskách. A co hůř - nikdo z kompetentních to neřeší! Možná proto, že už je pozdě. Poslední potenciální mistři odborného výcviku jsou na prahu důchodového věku. Takže "skvělé" návrhy na úpravy RVP a tvorba nesmyslů typu "člověk a technika" jsou nápady hoooodně za zenitem potřebnosti. Už je pozdě, pánové!!!

laimes řekl(a)...
8. února 2019 v 13:30  

netřeba stavěti hned dům,potřeboval jsem vyměnit bojler,před 89 bych zašel v pátek večer do hospody a řemeslníka si našel aza dvě piva a borovičky domlivil,přijde za dva týdny až seženu bojler,ten mám zamluvený ve stavbninách za dva dba litry slivovice,
dnes do ba internetová,looa on internet a greát!
4 instalaterských firem (řemeslníků): 1/manžel pracuje v praze tady už zakázky nebere 2/ naše firma pro soukromníky nedělá 3/nedovolal jsem se 4/přijdu komplet udělám, a cena? xxxxx ! mdloby,vysvětlení: má zastoupení pro nejdražší německé bojlery 5/víte já pod 10 litrů vývaru zakázky neberu 6/no víte máme toho ted moc,všichmi lidi jsou na stavbách..,poslechněte nedělá váš táta ve fabrice, jo,tak to něco vymyslíme,sice nás váš tatík honil jako psy ale byl spravedlivej,takže nakdu vám ve skladě nějakej šikovnej levnější a zátra vám ho přivezou,no a koncem příštího týdne vám tam někoho ze stavby po práci pošlu,dejte mu pětikilo do ruky,já vám počlu fakturu akorát na ten bijler ať máte záruku,kdyby něco.....

laimes řekl(a)...
8. února 2019 v 13:48  

jinak mám synovce (průmyslovák) "řemeslníkem",spolu s bráchou (vš baňa) nakonec převzali po (nemohli se ve svém oboru uživit)strýci zajetou firmu (jím uprivatizovanou po 89´.budovy,zařízené),kromě nich jsou v okrese další tři firmy,mají okres rozdělený,stejně tak dodavatele a prodejce,mají kontakty na úřadech pro akce se státní podporou....a nikoho mezi sebe nepustí...
jsou vpohodě, pracují úterý-páteční poledne,mají rádi prodloužené víkendy na lyžovačky,v poklidnám tempu 3 dny práce a půlden papírování za týden mají štyřnásobný příjem učitele,na telefonu mají pipku brigádnici , poskoka "asistenta" učedníka, a když je potřeba povolají důchodce-dva tatovy bývalé spolupracovníky....
žádný nováček bez pořádného startovacího kapitálu a nových lukrativních smluv a kontaktů nemá šanci se mezi ně vklínit

tyrjir řekl(a)...
8. února 2019 v 15:28  

Obvyklá (průmérná) cena za hodinu práce řemeslníka je dnes, myslím, zhruba 250 Kč/h plus materiál a další režie. Odpovídá to asi 40 tis. Kč superhrubé mzdy za mésíc, pokud by pracoval osm hodin denně. Jako živnostník si ale musí řemeslník platit povinné odvody ve výši asi jedné třetiny, takže to není 40 tis. ale 30 tis. hrubého za měsíc. To je hrubý plat menší než u učitele. Takže není žádná velká sláva.

Česko má údajně asi 90% produktivitu ale jen asi 30% platy oproti průměru EU. Je to dáno tím, že jsme v pozici jakési provincie či kolonie "vyspělých zemí", ze které jen ve formě dividend zahraničním vlastníkům podniků utíká do zahraničí asi jedna miliarda korun denně (300 miliard ročně). Mimo to jsme v uplynulých létech dali asi 2 bilióny korun do umělé devalvace koruny. Tedy do jejího umělého znehodnocení.

Za situace, kdy čeští občané a podniky nemají potřebnou kupní sílu se živnostníci jen těžko uživí. Jsou to jacísi "hrdinové kapitalistické práce". Za této situace vyčítat školám, že se do učení zájemci nehrnou, je, myslím, dost velký nesmysl. Ti, kteří to kritizují, mají možnost zažádat si o živnostenský list, živit se řemeslem a žít si tak dobře jako živnostníci.


BP řekl(a)...
10. února 2019 v 10:51  

Tyrjir, nemáte pravdu. Každý malíř pokojů Vám řekne (když se s tím tedy pochlubí!), že vydělává nejméně 60000 měsíčně.

tyrjir řekl(a)...
10. února 2019 v 11:56  

Každý malíř pokojů Vám řekne (když se s tím tedy pochlubí!), že vydělává nejméně 60000 měsíčně. Napsala paní BP.

To je naprostý nesmysl. Znám osobně velmi dobře dva malíře pokojů a žádný z nich tolik peněz (čistého příjmu s sociálním a zdravotním zaopatřením atd.) pravidelně mésíčně ani zdaleka nevydělává.Jedna věc je měsíční tržba. Druhá věc je zisk po odečtení materiálu, režií, povinných plateb, sociálního a zdravotního pojištění a po zdanění (holá reprodukce) a po případných investicích do propagace a dalšího rozvoje (udržitelnosti podnikání). To, co zbyde je tzv. čistý zisk (čisté peníze k osobnímu využití). Nevím, jestli někdo z malířú pokojů se takhle hloupě chlubí. Musel by to být třeba někdo, kdo levně zaméstnává více lidí, má dobrý přístup k velmi dobrým zakázkám a dovede to vše zorganizovat, provést a zkontrolovat a zinkasovat. To už ale není malíř pokojů jako takový. Jeho zisk je založen na levné práci druhých, na dobrých odborných a manažerských schopnostech a na přístupu k dobrým zakázkám, které nerostou na stromě. Takový člověk už ale není "každý prostý malíř pokojů"... Analogicky to platí pro všechny stavební a další řemeslnné profese.

Jestli si paní BP myslí, že má pravdu, může si, myslím, koupit barvy, váleček, špachtli,štafle atd. a začit. Za měsíc nebo dva bude mít počáteční náklady splacené a pak už bude jen vydělávat. Malíři pokujů mají nejvíc práce od jara do podzimu. Zimu pak může trávit na Maledivách...

Pavel Doležel řekl(a)...
10. února 2019 v 12:18  

Paní BP, pan Týř má v tomto pravdu. Je možné, že někde ve městech šikovný řemeslník opravdu v sezónně tolik čistého vydělá, ale jak píše pan Týř, to nelze srovnávat s výdělky ze závislé činnosti. On to nemá čistého, on musí platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění, daň z příjmu (i když tu platí většinou minimální), má nějaké provozní náklady, apod. Takže jestli mu z toho zůstane 35 čistého, tak je to hodně. Pořád ale lepší, než učitel, to uznávám.

laimes řekl(a)...
10. února 2019 v 12:37  

paní BP má pravdu ,zavedený malíř se svou žmalířskou živností o 2-3 lidech opravdu tolik čistého vydělá ,ti 3 spolupomocníci tak třetinku, když jsem chtěl po řemeslníkovi prkotinu řekl:
1/ že nepřijde (když jsem popsal co chci)
2/ ,že se přijde podívat,přišel a když viděl že je to za 2-3 000 tak odešel
3/řekne rovnou že pod 30 litrů vývaru zakázky nebere

laimes řekl(a)...
10. února 2019 v 12:47  

"Musel by to být třeba někdo, kdo levně zaméstnává více lidí, má dobrý přístup k velmi dobrým zakázkám a dovede to vše zorganizovat, provést a zkontrolovat a zinkasovat."
přesně takový je te co vydělá těch 60 litrů,příklad můj kamarád elektrikář osvč podniká s býv kolegou elektrikářem osvč,vyměnit zásuvku vám nepřijdou,vymění vám starou elektriku za novou za 130litrů,jejich příležitostní pomocníci: soused důchodce a synovec ing rozvážející jinak pizzu
zakázy soukromníků by je samozřejmě neuživili takže obec,tam pracuje manželka kamaráda a s místostarostou chodí na hokej a do hospody (odevzdává desátek=10% objemu zakázky)

laimes řekl(a)...
10. února 2019 v 12:49  

tyrjir si představuje dnešní malíře jak z první republiky co na kole s kýblem a štětkou a štaflema na rameni objíždí kunčofty :-)

BP řekl(a)...
10. února 2019 v 12:50  

Pánové, znám osobně jednoho malíře pokojů, který si dovolí mít vlastní vilu, jedno auto na parádu a druhé pracovní, nikoho nezaměstnává, nýbrž spolupracuje. Je pravda, že práci má celoročně a dělá pro firmy a státní či obecní instituce (nemocnice, školy ap.), sem tam také nějaký byt. Zakázky se mu samy hrnou. A ty peníze jsou čistý výdělek, a to si myslím, že mi ještě ani neřekl pravdu.
Smál se tomu, co si vydělávají VŠ vzdělaní učitelé.

Mimochodem svůj byt si vymaluji pouze sama, protože si to udělám tak, jak já potřebuji (mám vždy jen jednu vrstvu, zdi smyji nejdříve na holou omítku a pak teprve maluji, to vám žádný profesionál neudělá!).

Pavel Doležel řekl(a)...
10. února 2019 v 15:05  

Paní BP, nemůžete úplně všemu věřit. Já ta čísla vidím v databázích. Tolik, kolik říkáte, si opravdu vydělá málokterý řemeslník.

Jen tak pro pořádek - co to je podle vás to "čistého"?

BP řekl(a)...
11. února 2019 v 18:26  

Pane Doležele, oba dobře víme, co je čistý příjem. Já jsem do konce minulého roku byla na vedlejšák také OSVČ a dělám si už téměř 30 let sama daňová přiznání. Nemusíte mě z ničeho zkoušet. Vím také, jaký paušál si mohou řemeslníci odečítat z daní a co vlastně nakonec přiznávají, takže ta Vaše čísla jsou pouze přesným součtem nepřesných čísel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.