EDUin: O plýtvání legislativní iniciativou aneb “společná evropská kultura” především

úterý 19. února 2019 ·

Národní stát jako priorita ve vzdělávání žáků českých mateřských, základních a středních škol. Poznání o evropské integraci nahrazeno “pochopením spolupráce evropských zemí vycházejících z téhož kulturního odkazu jako základu pro soužití v národním a mezinárodním měřítku”. Zdůraznění “antického a křesťansko-židovského kulturního odkazu”. Tyto novinky se mají dle novely objevit v druhém paragrafu školského zákona, jenž shrnuje zásady a cíle vzdělávání. Návrh je motivován údajnou snahou “zlepšit občanské vzdělávání”. Skupina poslanců chce tímto způsobem měnit základy českého vzdělání bez odborné diskuse, bez respektu k probíhající přípravě strategie vzdělávání 2030 a bez snahy dokončit skutečnou koncepci občanského vzdělávání.



Za novelou stojí kromě poslance Klause ml. (ODS) také kontroverzní poslanec Foldyna, několik poslanců otevřeně xenofobní a populistické strany SPD, ale také podstatná část poslanců KDU-ČSL, část poslanců TOP09 a někteří poslanci klubu ANO.

Podle návrhu změn jde očividně o kompromis, který spojuje dva základní cíle: dostat do zásad a cílů vzdělávání jako jednu z priorit pojetí “národa” jako ustavujícího principu současné identity a vedle toho posílit křesťanský étos zdůrazněním tohoto kulturního kořene jako klíčového, a to ve spojitosti s “duchovní a mravní” přípravou. Cílem předkladatelů je dle zdůvodnění také posílit přijetí “povinnosti” jako neoddělitelného atributu práv a svobod.

Návrh novely se otevřeně odvolává k posílení “občanského vzdělávání”. Koncepce občanského vzdělávání, rozpracovaná za předchozí vlády, však nebyla dokončena a současná vláda nejeví žádnou viditelnou snahu tuto koncepci dopracovat a předložit.

Zároveň novela koliduje s přípravou strategie 2030, která probíhá na základě iniciativy MŠMT a od níž se dá očekávat, že se výrazně propíše jak do stávající právní úpravy českého vzdělávacího systému, tak do obsahu vzdělávání. Předkladatelé novely přitom nemají ambici obsah vzdělávání měnit, ve zdůvodnění konstatují, že změny v rámcových vzdělávacích programech nejsou nutné.

Za dané situace považujeme takovou legislativní iniciativu za zbytečné plýtvání energií na změnu, která nemá mít ani podle samotných předkladatelů dopad na vzdělávání a zároveň je motivovaná zištnými, partikulárními potřebami některých politických stran. Takovou snahu (ne)měnit obsah vzdělání je možné považovat za ideologicky motivovanou.

Bob Kartous, vedoucí komunikace EDUin, řekl: “Číst, kterak chtějí někteří národovečtí politici, podepsaní pod návrhem, nést odpovědnost za uchování evropské kultury, je poněkud komické. Jestliže tedy předpokládají, že existuje společná evropská kultura, pak poznání evropské integrace, které chtějí ze školského zákona odstranit, neumožní pochopit, kterak taková společná kultura vznikla. Je to veskrze zbytečný pokus. Tito poslanci nepochopili, že by se měli věnovat řešení mnohem důležitějších problémů v oblasti vzdělávání či v širší oblasti společenské. Podobné změny v cílech a zásadách vzdělávání mají respektovat odbornou diskusi a komplexní rámec, který z ní vzejde. A ten vzniká v podobě strategie 2030.”


Zdroj: Tisková zpráva EDUin

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
19. února 2019 v 7:06  

Tak ne že by nebylo Klausovým postojům co vytknout, ale očekávat, že "přípravou strategie 2030, která probíhá na základě iniciativy MŠMT a od níž se dá očekávat, že se výrazně propíše jak do stávající právní úpravy českého vzdělávacího systému, tak do obsahu vzdělávání" se posunujeme vpřed je předpoklad z říše snů. Dostatečně tlustý pamflet vzniklý za mohutného ideového přispění ČŠI nevede školství nikam vpřed, ale vytváří prostor pro byznys na ČŠI napojený. To je hlavní obsah obsáhlé publikace, na níž se muselo pokácet hodně lesa.

E.Kocourek řekl(a)...
19. února 2019 v 18:02  

Když profesor Parkinson řešil problém, jak zjistit, zda je něco správné a žádoucí, dospěl k závěru, že jednoduchý postup nezná. ////

Avšak profesor Parkinson navrhnul dostatečně jednoduchý a realizovatelný postup, jak zjistit, že je něco mylné a/nebo nežádoucí. ////

Buďme vděčni za existenci Eduinu, tohoto spolehlivého lakmusového papírku na rozeznání všeho, co škodí nebo by mohlo škodit českému školství. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.