Známkovat, či neznámkovat? V českých školách zatím stále vítězí známky

čtvrtek 31. ledna 2019 ·

„Slabé žáky (slovní hodnocení) nestresuje a tahouny může motivovat. Známkování nemusí být vždy nejobjektivnější. Je těžké určit, co je ještě trojka a co je už čtyřka. U starších dětí na základní škole bych doporučovala například známky doplnit vhodným okomentováním výkonu. Jako další možnou formu hodnocení bych viděla rozšíření škály od 1 do 10, čímž by se rozšířil prostor pro přesnější ohodnocení dítěte. Pouhé známkování je škatulkování a soutěžení, které mnohdy určuje postavení žáka ve třídě a nálepkuje ho jako jedničkáře či trojkaře,“ říká v reportáži Lidových novin ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 1, 2 a 4 Galina Jarolímková.


Jarolímková vysvětluje, proč je dnes mezi rodiči stále ještě řada zastánců známkování: „Někteří z nich tvrdí, že když klasickým hodnocením prošli sami, tak to zvládnou i jejich děti. Prý si tím uvědomí, o co ve škole jde, že je nutné se zapojit všude, i když zrovna v dané věci nebo předmětu nevynikají nebo se jim tak nedaří. Mnoho rodičů si myslí, že kdyby nebyly známky, děti se přestanou učit a oni přestanou mít přehled o tom, jaké pokroky jejich potomek dělá.

Novější formě hodnocení, která je náročná na obsahovou přesnost, se brání i někteří učitelé. Často ji považují za příliš pracnou a neefektivní. Uvádějí, že by je psaní dlouhých slovních elaborátů dvakrát ročně pro celou třídu zdržovalo od důležitější práce. Zvlášť ve školách s velkým počtem žáků to bývá problém. Známky se také na rozdíl od slovních posudků dají bez problémů statisticky zpracovávat, a navíc mohou být snadno čitelným ukazatelem žákova předchozího prospěchu v přihláškách na střední či vysoké školy. Současná legislativa ale umožňuje, aby učitel, který jinak píše slovní hodnocení, vystavil pro tyto potřeby vysvědčení se známkami.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
31. ledna 2019 v 10:17  

Slovní hodnocení je okecávání reality, což se v životě také hodí. I když to ale "okecáte", stejně vás podvědomí/svědomí dožene. Reálný život je ale o tom, jestli děláte věc výborně/dobře/špatně, což 5 stupňů vyjadřuje docela dobře.

Měl jsem v rodině 2 děti se slovním hodnocením a i pro mne (jako kantora) bylo obtížné rozklíčovat, "co tím učitelka chtěla říci" a na co se doma "máme zaměřit". Reálně učitel do slovního hodnocení kopíruje připravené formulace, aby to mělo smysl + možná přidá pár slov komentáře, takže stejně jsou to zase zakuklené známky, jen v blyštivém (nesrozumitelném) obalu.

laimes řekl(a)...
31. ledna 2019 v 14:05  

ve švýcarských školách vítězí zase tuhý 12ti stupňový klasif systém od 1 do 6 (s půlkami) a švýcarsko je trvale na 1. místě konkurenceschopnosti v evropě
český systém bakalář je vynikající,je jen otázkou si jej správně nastavit,pak je jasný a přehledný pro všechny

Lexxa řekl(a)...
31. ledna 2019 v 22:11  

Podle mne by stačilo převést systém hodnocení na A, B, C, D, E, F, G, H, I=neprospěl nebo nedostatečně nebo neumí nic. A bylo by vystaráno.

Radek Sárközi řekl(a)...
31. ledna 2019 v 23:09  

A co kdyby se v matematice známkovalo, v češtině budou písmenka, ve výtvarce razítka, v dějepise by bylo historické hodnocení (hrách) a v hudební výchově bude učitel žáky zpívat... :-D

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.