Tomáš Feřtek: Vyměnit Roberta Plagu je opravdu hloupý nápad

čtvrtek 24. ledna 2019 ·

„Zda jsou informace o výměně ministra školství Roberta Plagy za jiného exponenta ANO důvěryhodné, nebo jde jen o řeči, to se teprve ukáže. Pokud by se však potvrdily, plynou z toho hned dvě špatné zprávy. Ani ne tak o Plagovi, jako spíš o premiérovi a personální politice nejsilnější strany,“ píše Tomáš Feřtek pro Respekt.cz.


Tomáš Feřtek (eduin.cz)
Feřtek mimo jiné píše:

Klíčový problém našeho vzdělávání jsou absurdně krátká funkční období ministrů a ministryň. I ti dobří neměli na práci obvykle víc než rok a půl. To je notoricky známé a předčasně měnit ministra zvláště ve školství, kde se každá změna může projevit nejdříve po pěti až deseti letech, není příznak manažersky rychlého rozhodování, ale ignorování jedné z nejzmiňovanějších výhrad ke vzdělávací politice státu.

Ano, jsou osoby jako Josef Dobeš či Marcel Chládek, kde má být veřejnost vděčná za každý měsíc, kdy už nemohou destruovat vzdělávací systém... Ale jaký je důvod pro odchod Roberta Plagy?

S tím souvisí druhá špatná zpráva. Vypadá to, že ANO, respektive premiér, nejspíš nemají kompetence a mechanismy, jak zjistit a posoudit kvality vlastního ministra. Nebo ještě hůř, možná je to nezajímá. Plaga se totiž vyznačuje jednou pozoruhodnou dovedností. Pozitivně o něm smýšlí prakticky celé spektrum těch, kdo se ve vzdělávání pohybují, bez ohledu na jejich vztah k ANO. To by straničtí stratégové mohli brát v situaci silného odporu liberálně naladěné veřejnosti vůči premiérovi jako silné eso. Nejspíš to tak není. Pokud totiž bude Plaga vyměněn, bude to jen potvrzení, že v ANO jde více o politický marketing než reálnou práci.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

laimes řekl(a)...
24. ledna 2019 v 8:33  

Pokud totiž bude Plaga vyměněn, bude to jen potvrzení, že v ANO jde více o politický marketing než reálnou práci.
naprosto nečekaný a geniální postřeh,jinak nejúspěšnějším byl zcela jednoznačně dobeš ,který se alespon pokusil říci nahlas,že školtví jest potřeba zcela zásadně reformovat načež byl vyhozen

tyrjir řekl(a)...
24. ledna 2019 v 9:18  

Pokud vím, ministr Dobeš sám odstoupil na protest proti nízkému školskému rozpočtu. Všichni ostatní lepší školský rozpočet jen slibovali, ale řádně to neplnili. Ministr Chládek byl odvolán pod jakousi genderovou záminkou, aby mohla přijít Kateřina Valachová a) dosadit ty "správně špidlosobotkovské" lidi na patřičná místa, b) zprznit české školství totálné hloupou totální inkluzí, návrhem Kariérního (ne)řádu, lží o růžové budoucnosti podfinancovaného školství atd., c) aby pak ze své funkce s velkou ostudou utekla - bez řádného prošetření její zodpovědnosti ze nesrovnalosti, kterých se v MŠMT dopustila. Ministři Dobeš a Chládek byli, myslím, světci oproti tzv. školsko růžovému Tornádu KAT.

Domnívám se, že české školství může být šťastné za každý den, ve kterém neznalci typu T. Feřtka neomílají veřejně své zcestné názory. Takových šťastných dní české školství příliš nemá.

mirek vaněk řekl(a)...
24. ledna 2019 v 10:50  

Souhlasím s komentáři. Ani Dobeš, ani Chládek nebyli svatí. Ale pokoušeli se konečně něco řešit. Na rozdíl od jiných, kteří nechali školství hnít. Je trochu paradox, když jeden destruktor školského systému vyčítá destrukci jiným. Pan Feřtek umí kritizovat, ale náznak nějakého lepšího systému nedodá ani náhodou.
Ministr Plaga zatím nic neprovedl, takže nikomu nevadí. Všichni čekají co udělá. EDuIn a spol jsou natěšeni, protože prý s nimi ministr Plaga jednal, takže asi mají nějaké přísliby. Uvidíme co z toho bude. Pochybuji, že EduIn byl schopen dodat nějaký fungující návrh systému. Ona politika je ošidná a vyšší zájmy někdy musí ustoupit slibům.
Ministrovi se krátí čas, kdy může vyčkávat. Brzy bude muset rozhodnout a tedy udělat si nepřátele. Bude záležet na tom, zda půjde cestou zalíbení a balzamování mrtvoly či školství definitivně pohřbí nebo bude i zohledňovat a řešit skutečné problémy a snažit se školství vzkřísit.

Ivo Mádr řekl(a)...
24. ledna 2019 v 12:14  

Je úplně jedno, který človíček šéfuje MŠMT. Musí vždy plnit politické zadání. Nádhernou ukázkou propojení politiky a MŠMT je RVP paní Buzkové a inkluze na český způsob paní Valachové.

tyrjir řekl(a)...
24. ledna 2019 v 15:05  

Je úplně jedno, který človíček šéfuje MŠMT. Musí vždy plnit politické zadání. Nádhernou ukázkou propojení politiky a MŠMT je RVP paní Buzkové a inkluze na český způsob paní Valachové. Napsal Ivo Mádr.

Souhlasím. Nechce se mi věřit, že premiér Babiš a jeho púvodně protikorupční hnutí ANO2011 (Akce Nespokojených Občanů) by byli ochotni tolerovat politiku řízené devastace českého školství, jejímž hlavním protagonistou je v posledních cca 20 létech špidlosobotkovská ČSSD.

Ministr Plaga se, myslím, bude muset rozhodnout, zda vyhoví požadavku hejtmanů občanů Česka a udělá systematické kroky ke zlepšení kvality regionálního školství tak, aby se ve školách zase lépe vzdělávalo, tedy aby učitel byl učitel a ne pouhý vychovatel (pedagog), aby hlavní vědou ve vzdělávacích programech i ve školách byla didaktika (věda o školní výuce). Nutně přitom musí, chce-li dostát své odpovědnosti, udělat pořádek nejdřív ve zvlčilé ČŠI, NÚV, NIDV atd. Teprve pak má smysl dávat do školství další peníze. Dávat je do černé díry pedagogicko psychologického populismu - to žádný kloudný smysl nemá.

ZVLČILOST MŠMT ČR a POŽADAVKY HEJTMANŮ
http://www.ceskaskola.cz/2019/01/hejtmani-chceme-zmenu-ve-skolstvi-at.html

DIDAKTICKÁ DEMENCE NÚV a MŠMT PŘI REVIZI RVP
http://www.ceskaskola.cz/2019/01/revize-rvp-probiha-bez-oficialniho.html

J.Týř

E.Kocourek řekl(a)...
24. ledna 2019 v 15:44  

Školství není odborná záležitost, ale politická. Celospolečenská, chcete-li. A společnost v tomto okamžiku nestojí o žádné reformy. ////

Pokud dojde k jakýmsi reformám letos nebo v dohledné době, nevyhnutelně to budou "reformy" podle představ sluníčkářů. Odpůrci sluníčkářů dnes nemají šanci cokoli prosadit, a mohou ministerské šílenosti leda sabotovat. (Což nám půjde docela dobře.) ////

tyrjir řekl(a)...
24. ledna 2019 v 16:44  

Školství není odborná záležitost, ale politická...

Zase jste vedle jak ta kanadská či bůhvíjaká ... sasanka, vážený pane Kocourku.

Listina základních práv a svobod je součást ústavního pořádku České republiky.[2][3] Základní práva a svobody dosažené v Listině v zásadě vyjadřují vztah mezi státem a občanem. Práv a svobod zakotvených v Listině se zpravidla může dopomoci každý[P 3], jen některá práva a svobody jsou vázané na státní občanství. Obsah Listiny vychází z principů právního státu – ze svrchovanosti práva a zásady možnosti zásahů státní moci do svobod jednotlivce jen na základě a v mezích zákona.[5] Pro všechna základní práva a svobody platí, že jsou nezadatelná, nezcizitelná, nepromlčitelná a nezrušitelná, a že jsou pod ochranou soudní moci...

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Listina_základních_práv_a_svobod

Ani tato Listina, ani Ústava české republiky ani Kompetenční zákon určující působnost ministerstev nemluví NIKDE o VÝCHOVĚ, mluví vždy jen o základním právu na VZDĚLÁVÁNÍ. Občané tedy mají základní právo na bezplatné počáteční VZDĚLÁVÁNÍ, nikoli povinnost podrobovat se něčí převýchově, kterou nám, myslím, MŠMT ČR například zpackanými a dodnes packanými RVP a tolerancí nekvalitní výuky předvádí. To, co hejtmani požadují, to není požadavek reformy. Je to, myslím, snaha o odstranění deforem, mezi něž nepochybně nekvalitní RVP a špatná a zhoršující se kvalita výuky v regionálním školství nepochybně patří.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.