Ivo Vondrák ke „cut-off score“: Řemeslník si dnes vydělá více než „hloupý“ inženýr

čtvrtek 24. ledna 2019 ·

„Pokud žáci neprokáží, že mají na teoretickou úroveň znalostí, která v budoucnu bude po nich vyžadována v rámci maturitní zkoušky, tak si říkáme, zda by nebylo lepší zkusit, aby dělaly obory, které jsou také zajímavé,“ říká hejtman Ivo Vondrák v rozhovoru pro Radiožurnál. A dodává, že v současnosti si řemeslník mnohdy vydělá mnohem více než „hloupý“ inženýr.


Ivo Vondrák (psp.cz)
„Ti, kteří jsou dneska slabí na středních školách, tak ať raději odejdou – a myslím si, že pro ně to bude i lepší – do učňovského oboru, který může nabídnout zajímavé a atraktivní zaměření a uplatnění,“ říká v rozhovoru Vondrák.

Dodal také, že v návrhu zákona o duálním vzdělávání chtějí zatraktivnit učňovské obory – nebude se učit jenom na škole, ale i v podnicích, které chtějí absolventy využít. „Bude to úplně jiná hra.“





Celý text a rozhovor ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
24. ledna 2019 v 8:01  

Bude to úplně jiná hra.

S tím opravdu souhlasím. Jen nebuďte překvapeni, že bude jiná než si myslíte. Tak jako na maturitních oborech nemá spousta žáků co dělat, tak i na učebních oborech nemá spousta žáků co dělat. Je obrovský problém co s nimi. Jak budou přežívat, jestli se stát o ně postará. Kopat výkopy všichni nemůžou.
Není to jen o inteligenci, je to o motivaci. Ne o vnitřní, ta tam není nikdy nebude(možná byla ale už dávno umřela). Je to o vnější motivaci. Nemají důvod na sobě pracovat, nemají důvod vůbec pracovat.
Rěšením problému je přimět lidi dělat a vzdělávat se. Všechno ostatní je marný boj a plané diskuze. Pokud bude dítě od mala na sobě pracovat, učit se, bude se itelektuálně rozvíjet a bude schopno se o sebe postarat. Jenže k tomu musí být kvalitní péče, rovnováha vnitřní i vnější motivace. A ani jedno s toho není a nebude. Jen se o tom kecá a zájmové skupiny si přihřívají polívčičky.
Je potřeba kvalitní školství - kvalitní učitel + učebnice + podpora znevýhodněným a kvalitní kontrola - ověřování schopností žáka a výsledků vzdělávání. Vztah mezi prací na sobě a benefity.

laimes řekl(a)...
24. ledna 2019 v 8:27  

"v současnosti si řemeslník mnohdy vydělá mnohem více než „hloupý“ inženýr."
klíčové slovo jest mnohdy!!!v určitém prostoru se uživí pouze určitý počet řemeslníků,polistopadové představy jak v maloměstě nude 50 instalatérů sedět doma a čekat až se ozve zákázník který bude zvažovat kdo z nich jest nejlepší a nejlevnější se ukázaly jako liché

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.