Výstava: Od školdozorce k inspektorovi. Historie školní inspekce

pátek 25. ledna 2019 ·

Výstavu Od školdozorce k inspektorovi. Historie školní inspekce veřejnosti otevře Národní pedagogické muzeum J. A. Komenského v pátek 1. února. Výstava mapuje historii dozoru nad úrovní školního vzdělávání, plněním školní docházky a nad kvalifikací učitele a kvalitou jeho přípravy na vyučování. Výstava se uskuteční díky spolupráci NPMK a České školní inspekce. V návaznosti na ni vyjde také odborná publikace.

V roce 1774 vydala Marie Terezie Všeobecný školní řád. Ten kromě povinného školního vzdělávání dětí ve věku od 6 do 12 let zavedl také systematizovaný dozor nad školami a osobu dozorce – inspektora. Byl jím obvykle místní duchovní správce. Na ekonomické záležitosti dohlížel světský školní dozorce. Ten kontroloval třeba dostatek dřeva na topení ve škole nebo dostatek učebnic. Také dbal na to, aby učitel měl dostatečnou kvalifikaci a byl pracovitý. Nejdůležitější povinností školního dozoru byl dohled nad docházkou žáků.

Školdozorce (později se vžilo označení inspektor) dohlížel také na poklidný průběh vyučování a na vlídné zacházení se žáky. Kontroloval také rozvrhy hodin a jeho dodržování. Inspektor hodnotil nejenom průběh vyučování, ale také přípravy učitele na výuku, proto učitelé přípravám na vyučování věnovali značnou pozornost.

Na výstavě v NPMK bude k vidění mnoho unikátních exponátů: mj. rozvrh hodin, který byl upraven kvůli nedostatku uhlí ve školním roce 1917/18. Další vystavený rozvrh zaznamenal změnu kvůli odvodu učitele na bojiště první světové války.

Výstava bude přístupná v otevíracích hodinách muzea: denně (kromě pondělí) 10:00 – 17:00.


Zdroj: Tisková zpráva NPMK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.