Filip Rožánek: Jedna dvě, migrant jde, migrant si jde pro tebe

úterý 15. ledna 2019 ·

"Dvě vzájemně nesouvisející soudní jednání minulý týden ukázala, jakou moc může mít televizní zpravodajství při ovlivňování nálad ve společnosti. Pachatelé v obou případech prohlašovali, že jejich vyhrocené a potažmo společensky nebezpečné jednání bylo stimulováno dojmy, které si odnesli ze sledování reportáží o uprchlících. Oba podlehli strachu z migrační krize," píše Filip Rožánek v Hospodářských novinách.

Filip Rožánek (linkedin.com)
Rožánek mimo jiné píše:

Důchodce, který dvakrát způsobil srážku osobního vlaku se stromy zjevně patřil do kategorie lidí, jež ve zpravodajství nehledá věcné informace, ale potvrzení vlastního názoru nebo obav... Díval se na zprávy a odnesl si z nich dojem, že české ženy čeká obřízka, znásilňování a nucené manželství.

V případě vydírání ředitelky mateřské školky pachatel z Plzeňského kraje vysvětloval, že „neustále viděl v médiích, jak se sem valí nelegální imigranti, kteří napadají lidi“.

Podobní lidé by rádi chtěli svobodu slova hlavně pro sebe, ale ne pro jiné. A přehlížejí, že sama ústava připouští omezení tohoto práva. Část novinářů při honbě za co nejlákavějším pojetím reportáží zase zapomíná, že s jejich povoláním a vlivem je spojena také odpovědnost. Když se přidá pohodlnost a obratný střih nebo se něco ztratí v překladu při přejímání zahraničních zdrojů, je třaskavina na světě. Lidé, jako jsou dva stíhaní muži, se utvrdí ve svém strachu. A novináři, kteří k tomu přispěli? Pro ty budou jenom další zprávou. Zařazenou mezi alarmující reportáže o migrantech, ve kterých chybí kontext.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
15. ledna 2019 v 18:45  

Podobní lidé by rádi chtěli svobodu slova hlavně pro sebe, ale ne pro jiné. -- To pan Rožánek je jinačí kabrňák. Cenzuru chce pro ostatní. ////

Tak reportážím o migrantech chybí kontext? Třeba přehled vítačských neziskovek a jejich štědrých podporovatelů? ////

Ivo Mádr řekl(a)...
15. ledna 2019 v 20:12  

Oni ti novináři jsou opravdu pěkni filutové. O událostech v Kolíně nad Rýnem (31.12.2015) informovali s týdenním zpožděním. Asi sebecenzura nebo snad cenzura? A nebyl to tehdy jen Kolín nad Rýnem, ale taky Rakousko, Švédsko, Finsko,...

PP řekl(a)...
15. ledna 2019 v 21:29  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
BP řekl(a)...
15. ledna 2019 v 21:47  

Osmnáctiletá saúdská uprchlice Rahaf Kunúnová v Kanadě poprvé promluvila s médii. V rozhovoru pro australskou televizi odpovídala kromě jiného i na otázky ohledně ženských práv v Saúdské Arábii, píše agentura AP. Kunúnová sama utekla od rodiny kvůli psychickému i fyzickému zneužívání ze strany mužských příbuzných. Kromě toho se zřekla islámu.

„Chtěla jsem uniknout zneužívání a depresi. Chtěla jsem být nezávislá,“ řekla Kunúnová v rozhovoru, „nemohla jsme si vzít člověka, kterého jsem chtěla. Nemohla jsem pracovat bez povolení.“

Ani svědectví lidí nucených žít v islámu někoho nepřesvědčí.
Nejen islám představuje zlo. I ve jménu křesťanství se napáchalo hlavně na ženách dost pekla.
Všechna náboženství se dají ohýbat ve jménu toho, jak to silnějšímu vyhovuje.

Tajný Učitel řekl(a)...
15. ledna 2019 v 22:16  

Bojím se, že se budu bát abych se nebál. Kotlinka je chráněná svou bezvýznamností a zarputilým izolacionismem. Tedy až na homegrown týpky. Vod nich lze čekat cokoli.

tyrjir řekl(a)...
15. ledna 2019 v 22:23  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Tajný Učitel řekl(a)...
15. ledna 2019 v 22:38  

Pane, já ji neurážím. Štěkáte na špatný strom. Marginálního hráče na evropském poli z kotlinky dělají absurdní až extremistické postoje jejich čelních představitelů, podivné kamarádšofty s Čínou, líbání kremlu, držení basy s vé čtverkou, neschopnost domluvit se v Bruselu a úspěšné rozprodání všeho, co za něco stálo, ven. Země je jako její školství. Vize není a jen se ždímá.

tyrjir řekl(a)...
15. ledna 2019 v 22:55  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.