Evropský dům v plamenech. Manifest evropských patriotů

pondělí 28. ledna 2019 ·

„Objevme znovu naši "ztracenou identitu"! Takový je program, který sdílejí populistická uskupení zaplavující kontinent. A nevadí jim, že ona duše či identita často existuje pouze v představách demagogů. Napadaná zevnitř falešnými proroky, zpitými záští a blouznícími o své nové šanci v záři reflektorů; opuštěná dvěma velkými spojenci na druhé straně kanálu a Atlantiku, kteří ji v minulém století dvakrát zachránili před sebevraždou; vydaná napospas stále zjevnějším manipulacím kremelského pána se nám Evropa jako myšlenka, jako společná vůle a reprezentace rozpadá před očima… Níže podepsaní jsou jedni z těch, kteří odmítají smířit se s touto hrozící katastrofou,“ píší evropští spisovatelé a filosofové ve společném manifestu.

Autoři mimo jiné píšou:

Už nemáme na výběr. Musíme teď Evropu skutečně chtít, anebo utonout ve vlnách populismu. Proti všudypřítomnému náporu identitárních hnutí a bojovníků za suverenitu se musíme pokusit znovu objevit politický voluntarismus, anebo přijmout, že nás obklopí a zaplaví vztek a zášť kráčející v pohřebním průvodu svých temných vášní...

Protože o to se tu nyní skutečně hraje: za onou podivnou porážkou Evropy rýsující se na obzoru, za touto novou krizí evropského svědomí hrozící zpustošit všechno, co činí naši společnost skvělou, úctyhodnou a prosperující, se skrývá zpochybnění neslýchané od třicátých let minulého století, zpochybnění liberální demokracie a jejích hodnot.

Vassilis Alexakis, spisovatel (Athény) Světlana Alexijevičová, spisovatelka (Minsk) Anne Applebaumová, novinářka, spisovatelka (Varšava) Jens Christian Grondahl, spisovatel (Kodaň) David Grossman, spisovatel (Jeruzalém) Ágnes Hellerová, filozofka (Budapešť) Elfriede Jelineková, spisovatelka (Vídeň) Ismail Kadare, básník, spisovatel (Tirana) György Konrád, spisovatel (Debrecín) Milan Kundera, spisovatel (Praha) Bernard-Henri Lévy, filozof (Paříž) António Lobo Antunes, spisovatel (Lisabon) Claudio Magris, spisovatel (Terst) Ian McEwan, spisovatel (Londýn) Adam Michnik, historik, publicista (Varšava) Herta Müllerová, spisovatelka (Berlín) Ljudmila Ulická, spisovatelka (Moskva) Orhan Pamuk, spisovatel (Istanbul) Rob Riemen, filozof (Amsterdam) Salman Rushdie, spisovatel (Londýn) Fernando Savater, filozof (San Sebastian) Roberto Saviano, novinář, spisovatel (Neapol) Eugenio Scalfari, novinář(Řím) Simon Schama, historik (Londýn) Peter Schneider, spisovatel (Berlín) Abdulah Sidran, spisovatel, dramatik (Sarajevo) Leila Slimaniová, novinářka, spisovatelka (Paříž) Colm Tóibín, spisovatel (Dublin) Mario Vargas Llosa, spisovatel (Madrid) Adam Zagajewski, básník, prozaik (Krakov)

Celý text naleznete zde

4 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
28. ledna 2019 v 11:49  

Potrefení kejhající filosofové a spisovatelé oslavují Británii jako velkého spojence se značnými zásluhami. Zdali potrefeným filosofům nevadí, jak odporně a potupně se k velkému spojenci chová současná bruselská vrchnost - Juncker a Barnier? ////

Těším se, že potrefení filosofové nebudou litovat námahy a pozvednou prapor liberální demokracie a jejích hodnot v kampani před volbami do EUlamentu. To by v tom byl čert, aby nějaké to promile hlasů nezískali ... ////

Líbil se mi pan Profesor, který k tomuto vzepětí potrefených filosofů poznamenal, že by snadno dal dohromady neméně početnou skupinu věhlasných profesorů, kteří požadují pravý opak toho, co potrefení filosofové. ////



tyrjir řekl(a)...
28. ledna 2019 v 13:51  

Evropa se rozkládá mezi Islandem a Uralem. Netřeba ji zachraňovat. Ona tu je.

Evropská unie je spolek v rozhořívající se ideologické, politické a hospodářské krizi či předkrizi, který si při vší své zjevné nedokonalosti mnohdy dost nedůvodně osobuje nejen právo diktovat některé hlouposti svým členským státům, ale i nečlenům. Ano, krize se řešily válkou. Napoleonské, dvě světové i další agresivní neokolonialistické války vyvolaly země z nynější EU. Proč teď máme věřit v neválečné svatouškovství EU opentlené demagogií autorů toho Manifestu?

Sousloví "liberální demokracie" je neoliberalistický protimluv. Podstatou demokracie je vláda většiny vzešlé ze svobodných voleb rovnoprávných občanů. "Liberálně demokratický neoliberalismus" demokracii ničí a vede ke zvětšování propasti mezi bohatou supermenšinou "vyvolených" a smutně okrádaným a ohlupovaným zbytkem společnosti. Páni filosofofové spisovatelé se, myslím, tím svým nabubřelým rádoby "evropským" dogmatismem příliš nevyznamenali. Oni, tito pánové a dámy, nejsou ani Evropa ani svědomí Evropy. Jako občan České republiky a příznivec Evropské unie si myslím, že by si tito lidé neměli hrát s frázovitými sirčičkami u na troud vyschlé neoliberální demagogie. Zbytečně tím, myslím podněcují další důvodné plameny hněvu rozumně uvažujících lidí.

J.Týř





Ivo Mádr řekl(a)...
28. ledna 2019 v 20:49  

Co se tady v Evropě špatně udělalo za poslední desetiletí? O tom ani slovo. Nějaká příčina vzniku AfD, SPD,....tady být musela. Hlavní příčiny nejsou pojmenovány. Proto tomuto "apelu" nevěřím. Jsou to prázdná slova.

laimes řekl(a)...
29. ledna 2019 v 14:25  

nechť to kartágo shoří !

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.