Omezování soukromých škol jde k Ústavnímu soudu

pondělí 28. ledna 2019 ·

Kvůli nespokojenosti rodičů s veřejnými základními školami jich čím dál víc platí svým dětem soukromou školu s alternativním programem. Avšak ministerstvo školství proti nim v poslední době přitvrdilo a řada návrhů na zřízení nové soukromé školy končí v koši. Skupina senátorů ale chce tento postup zatrhnout a podala stížnost u Ústavního soudu. Informuje deník Právo.


Loni resort školství odmítl 23 žádostí o zřízení soukromé školy ze 48... Vedení resortu připustilo, že na vznik nových škol začalo pohlížet přísněji, ale důvodem zamítnutí byl vždy nesoulad s dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvojem vzdělávací soustavy ČR nebo příslušného kraje.

Zakladatel soukromých ScioŠkol Ondřej Šteffl se ale proti postupům ministerstva postavil a podařilo se mu dát dohromady dostatečný počet senátorů, kteří podali stížnost k Ústavnímu soudu právě proti zmíněným ustanovením. Je mezi nimi i místopředseda Senátu a uznávaný dlouholetý ředitel veřejné školy Gymnázium Jana Keplera v Praze Jiří Růžička.

Senátoři požadují, aby ústavní soudci příslušná ustanovení ze zákona vyškrtli. Podle nich je regulace na základě dlouhodobých záměrů v rozporu s principy právního státu a dělby moci. Zejména proto, že dlouhodobé záměry jsou politické koncepční dokumenty, nikoli právně normativní. Odkazují i na dřívější rozhodnutí ÚS ohledně přístupu ke zdravotní péči.


Celý text naleznete v deníku Právo

3 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
28. ledna 2019 v 16:49  

Pojďme zrušit právo státu a samosprávy cokoliv regulovat. Chcete soukromou školu? Stát vám ji zaplatí. Chcete odbočku z dálnice k vaší chatě? Stát vám ji zaplatí. Peníze z daní jsou přece nevyčerpatelný zdroj.

tyrjir řekl(a)...
28. ledna 2019 v 16:58  

Jasně. Ústavní soud donutí stát (vládu a Parlament), aby se vzdal kontroly nad správou sítě škol. Rušit se budou jen veřejné školy, až nakonec budou jen tam, kde se to soukromníkům nehodí. Soukromé školy tak budou brát státní peníze na zajištění bezplatného počátečního vzdělávání a didakticky dementní MŠMT bude mít o starost míň při spolupráci s kraji a obcemi při péčí o síť škol. Po obchodech, knihovnách, poštách, hospodách atd. zmizí z mnoha obcí i školy. Zeštíhlí se tak ministerstva, krajské i obecní úřady. Svobodu podnikání přeci nelze omezovat, tak co. Tohle je neoliberální obchod čistý jako víno. Skutečná liberální demokracie. Nikoli parlamentní demokracie. Ústavní soud to zařídí. J.Týř

soumar řekl(a)...
28. ledna 2019 v 18:41  

Zrovna kombinace státem kontrolovaných a centralizovaných zkoušek, podle nichž se bude nastavovat, komu stát vzdělání uhradí (cut-off skore) a soukromých škol, na státu nezávislých, by byla velice životaschopný model.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.