V chemické laboratoři uvaří špagety, které chutnají jako jahody. Popularizují vědu mezi studenty středních škol

pátek 28. prosince 2018 ·

„Už tam ty špagety máte pět minut, pomalu se je připravte vytáhnout,“ rozdává usměvavá Jana energicky pokyny hloučku středoškoláků, kterým se právě zpod rukou derou pestrobarevní gumoví hadi. Jana Szabová na VUT v Brně sice studuje už pátým rokem chemii pro medicínské aplikace, ale ve volném čase pomáhá s projektem T-exkurze, který se snaží o popularizaci vědy mezi studenty středních škol. Reportáž přináší iDNES.cz.


„Na podobných akcích se podílím už pět let a jsem za ně ohromně rád. Studenti, kteří se nám přihlásí, mají většinou o chemii skutečný zájem, a je proto radost s nimi pracovat,“ popisuje vůdčí osobnost akce Jiří Smilek z Centra materiálového výzkumu fakulty chemické.

Ochutnávku vysokoškolského studia pro středoškoláky zajišťuje Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu (JCMM). Kromě molekulární gastronomie si mohou vyzkoušet experimenty z oblasti mikrobiologie, astronomie nebo třeba genetiky.

Případným zájemcům stačí na webových stránkách JCMM zvolit téma podle libosti a vyplnit orientační znalostní test. Po něm už zpravidla následuje vstupenka do některé z brněnských laboratoří.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.