Školní třída se 100 žáky a více učiteli? Ve Finsku bourají pomyslné zdi a zkoušejí nové formy výuky

neděle 11. listopadu 2018 ·

Učitel na škole ve finském Oulu nebude už nikdy stát před žáky sám, v nové „open space“ budově probíhá totiž výuka několika učitelů v jedné místnosti zároveň, obří třída pojme až 100 dětí. Takové uspořádání má řadu nesporných výhod, ale samozřejmě i určité nevýhody. Reportáž z finské školy odvysílala televize BBC. Informuje Radio Wave.



S open space školami experimentovali v Británii už v 70. letech minulého století. A narazili na jeden takřka neřešitelný problém: hluk, který je schopná vícehlavá skupina dětí vytvořit.

O 40 let později Finové vzali tuto zkušenost v potaz už při stavbě školních budov. Konstrukce střechy vychází vstříc akustickým podmínkám velké zalidněné místnosti, podlaha je pokrytá koberci, v oknech visí záclony. „Naši učitelé navíc důvěřují dětem, že budou dělat to, co mají zadáno. Je to záležitost kultury. Myslím, že ve Finsku oboustranná důvěra prochází celým systémem,“ vysvětluje Anne Molainen, ředitelka školy v Oulu, jak je možné, že v nestandardní škole nezavládne anarchie.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
11. listopadu 2018 v 10:13  

kdo zná finy,ví,že 100 finů vytvoří tolik hluku jako 10 čechů,což je více nežli 3 italové

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.