Potřebujeme víc právníků, nebo řemeslníků? Právník vám střechu nebo kapající kohoutek neopraví, říká Libor Witassek

čtvrtek 1. listopadu 2018 ·

Česku chybějí odborní zaměstnanci. Věta, kterou určitě neslyšíte poprvé, ale co s tím? Nejeden recept má manažer a konzultant, bývalý generální ředitel strojírenské skupiny Vítkovice Libor Witassek. Sám je totiž českým ambasadorem pro Evropský týden odborných dovedností. „Klíčový problém Česka je v krizi učňovského a odborného vzdělávání. Důsledkem je velký nezájem studentů o tyto obory,“ tvrdí v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.


Libor Witassek (twitter.com)
Witassek se ani nebojí označit současný stav za krizi, protože podniky už dnes opravdu nejsou schopny nahrazovat mladými lidmi ty, kteří odcházejí do důchodu. „Převis poptávky nad nabídkou je obrovský, takže to krize podle mne už je… A je výrazně větší než třeba v Německu, Rakousku nebo dalších středoevropských zemích.“

V krizi je podle manažera ale celý vzdělávací systém, kdy se na učiliště dostávají jen ti, co mají zásadní problém s učením, nebo studenti, na které učiliště zbylo. To vše dohromady pak prý podvazuje jejich motivaci. Třeba i proto, že se už v mateřském nebo základním školství až donedávna zapomnělo na výuku manuální zručnosti.

„Zásadní by měla být otázka, kolik tato země potřebuje právníků a kolik řemeslníků. Právník vám střechu nebo kapající vodovod nespraví.“ Kdo ale bude tím „bohem“, který rozhodne? „Tím bohem je svobodná tržní ekonomika a ekonomická struktura jednotlivých regionálních potřeb,“ odpovídá manažer.


Celý text a rozhovor ke stažení naleznete zde

10 komentářů:

laimes řekl(a)...
1. listopadu 2018 v 9:39  

skončeme již s kolektivistickým plánovací socialistickým myšlením, dnes dostate či nedostetek čehokoliv určuje neviditelná ruka trhu

poste.restante řekl(a)...
1. listopadu 2018 v 10:46  

"Neviditelná ruka trhu" neumí řešit problémy v prostoru, kde trh nefunguje.
A plánování není socialistický výmysl. Podnikatel, který neplánuje na x let dopředu by byl pitomec, který musí zákonitě zkrachovat.

Problém je v tom, že odborné vzdělávání je až na výjimky odtržené od průmyslu. Alespoň to střední většinou. A v podstatě to platí i pro vyšší a vysokoškolské, ale tam je to více o individuálních preferencích dospělých studentů.

To znamená, že průmysl nám sice víceméně je schopen s předstihem říci, že během příštích deseti let nebude mít dostatek svářečů, nebo obsluh CNC strojů. Ale už nemá nejmenší možnost ovlivnit jak strukturu nabízených oborů, tak počty nabízených míst.

Někdy si říkám, že to možná za toho socialismu nefungovalo úplně nejhůř, když zřizovatelem odborných škol nebylo MŠMT, ale sektorová ministerstva.
:-)

Každopádně má-li být jakýkoliv systém životaschopný, musí obsahovat zpětné vazby.
No a my jsme je po revoluci zlikvidovali a teď se někteří strašně diví.

laimes řekl(a)...
1. listopadu 2018 v 11:58  

1/globalistický trh neplánuje a nereguluje ani nemůže protože je globální a to jak v prostoru tak i čase
2/střední vzdělání skončilo je nepotřebné,bude pouze vzdělání základní (zaučení,rekvalifikace) a vysoké (it ing)
3/vzdělání celkově přestává mít s ekonomikou cokoliv společného
4/průysl nám není schopen cokoliv říct
5/kapitalistický systém funguje na principu nabídky a poptávky a zpětnou vazbou je prosperita nebo zánik

Nowak řekl(a)...
1. listopadu 2018 v 13:03  

U nás chybí zubař, nedaleko chybí praktický lékař - chce to víc učilišť, jasně!
Právníků máme možná hodně, ale právo u nás moc nevítězí. Kdysi bylo základem ekonomiky obchdní právo, už není a vypadá to podle toho.

Tajný Učitel řekl(a)...
1. listopadu 2018 v 14:18  

"U nás chybí zubař, nedaleko chybí praktický lékař"

Jsou, ale prchají z kotlinky pryč za větším výdělkem. Stejně i řemeslníci, viz mistr kovář, který jezdí obouvat koně do Rakous. Ukrajinští zubaři by byli, ale u zkoušky z češtiny je vykopnou. Že musí obyvatelé města cestovat 100 km po okolí s bolavým zubem, strážce pravého češství nezajímá.

laimes řekl(a)...
1. listopadu 2018 v 17:41  

u nás chybí 5 zubařů,také máme v rodině neteř na kterou jsme se všichni skládali 1.5 mega (jsme maloměsto) aby nohla překoupit praxi,máme tu zubaře ukrajince ale ten ordinujev solo mimo pojišťovny takže vstup a pozdrav do ordinace je za pětikilo a plomba za 1500-2000, takže je lepší si o víkendu zajet na pohotovost a nechast si zub za stovku vyrvat,stejné je to s řemeslníky,je jich nadbytek,víc se jich v daném regionu neuživí,zákázník chce rychle,kvalitně,LEVNĚ! ,zatímco žemeslník žáden kvalt,rád se budu vracet,VÝVAR !

mirek vaněk řekl(a)...
2. listopadu 2018 v 12:06  

Tržní hospodářství jsou jen kecy. Nefunguje a nikdy u nás nefungovalo. Je plno právníků a sociologů, kteří si svou práci množí. Nekvalitní zákony znamenají větší potřebu právníků. Nekvalitní společnost a vzdělání vede ke zvyšování počtu míst sociologů a teoretiků ve školství. Místo financování dobrých učitelů se množí projekty pro okecávače a teoretiky. Když kvalitní řemeslník či lékař radši uteče do Německa či Rakouska to není nic nenormálního. Totéž, když kvalitní učitel s tím praští a jde dělat do soukroma. Nedivte se, že nikdo nechce makat rukama či učit. A stát nechá školy, které by byly schopny tyto lidi připravit padnout. O to větší pak bude šok, až řemeslník bude dražší než právník a budete platit školné na soukromých školách.

laimes řekl(a)...
2. listopadu 2018 v 12:16  

vaněk stále nechápete že socialismus skončil,když se tisíce teoretiků uživí tak se uživí,proč by dělali něco jiného,nebo vy byste raději fáral nežli seděl na úřadě? učitelů je nadbytek i těch dobrých a zkušenýchmvíce netřeba,a jestli mladý učitel nejde do školy za 20 ale do bynky za 30 je vpořádku,řemeslním kpůde tak vysoko dokud budou lidi schopni ho uživit,předevčírem mně vzal vítr 2 metry střech,kšeft za 5 litrů,dva pokrývači mi řekli rovnou že na tak malý kšeft nejdou a ten třetí ,že se možná podívá až půjde kolem,a ke třeba si zvyknou t že kdo bude chtít pro své dítě kvalitní školu bude si muset za ni zaplatit tak to v eu funguje

Pavel Doležel řekl(a)...
2. listopadu 2018 v 13:56  

Kdo se uživí v soukromém sektoru, ten se uživí. Ale generovat nové a nové teoretiky do státního sektoru, do neziskovek a dalších čerpačských a na ně nabalených institucí, to je cesta do pekel a rozhodně to nemá nic společného s kapitalismem a s volným trhem už vůbec ne. To jde spíš přesně proti němu.

To, aby si musel člověk za kvalitní studium platit je přesně to, čemu se snažíme zabránit. Uvědomte si, že trh je pouze jeden z možných alokačních mechanismů a že na některých úrovních a v některých situacích budou vždy lépe fungovat jiné.

laimes řekl(a)...
2. listopadu 2018 v 20:56  

soukromý a státní sektor v tržní eknomice jedno jsou a jedou podle tržních pravidel,naše státní administrativa nusí reagovat na bruseksju,neboli jestliže v bruselu vznikne agenda musí i u nás a na to fasujeme dotace
mechanismus je vždy pouze jeden: otevřený tržní nebo uzavřený plánovací
žádný kočkopes typu socialismus s kapitalistickou tváří (čssr 68) nebo kapitalismus se socialistickou (dnešní eu) není funkční

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.