Ministerstvo odtajnilo komise k revizi RVP. Chceme být otevření, říká tisková mluvčí

neděle 4. listopadu 2018 ·

Rámcové vzdělávací programy (RVP, dříve osnovy), podle kterých si školy sestavují rozvrhy, projdou revizí. Ministerstvo školství proto kvůli těmto úpravám všeobecného vzdělávání od mateřských po střední školy ustanovilo odborné skupiny. Resort nyní Novinkám poskytl seznam jejich členů. Větší změny tak přijdou po zhruba 15 letech. „Nemáme problém se zveřejněním jmen. Chceme být otevření jak v diskuzi, tak i v tomto ohledu,“ sdělila na dotaz Novinek nová tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová.


Aneta Lednová (repro ČT)
Jaký je tedy hlavní účel změn? „Národní ústav pro vzdělávání (NÚV) pracuje dle zadání MŠMT na přípravě revizí RVP pro všeobecné a odborné vzdělávání. Změny se dotknou života škol, jejich učitelů, žáků i rodičů. Nyní připravované úpravy přicházejí po 15 letech, kdy byl systém školních a rámcových vzdělávacích programů zaveden,“ řekla Novinkám Markéta Růžičková z NÚV.

Na úpravách pro jednotlivé vzdělávací oblasti i skupiny oborů pracuje v NÚV 43 pracovních skupin. V nich se potkávají odborníci společně s učiteli, vysokoškolskými pedagogy, zástupci neziskových organizací, školských asociací i zaměstnavatelé. Každý návrh na úpravu má projít několika koly připomínek, než se předloží k veřejnému připomínkování na Metodickém portálu RVP.


Celý text včetně složení komisí naleznete zde

2 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
5. listopadu 2018 v 17:56  

Průběh revize rámcových vzdělávacích programů je netransparentní

„Za Pedagogickou komoru jsem žádal Národní ústav pro vzdělávání o informace, jaké byly dosavadní finanční náklady revize rámcových vzdělávacích programů, kdy se jednotlivé pracovní týmy sešly a jak zní oficiální zadání z ministerstva školství, bohužel tyto informace nám poskytnuty nebyly,“ upozorňuje Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogická komora, „obdrželi jsme pouze názvy některých odborných skupin a jména pracovníků Národního ústavu pro vzdělávání, kteří je vedou.“

Nadále zůstává kolem průběhu revize RVP řada nejasností. Nebylo zveřejněno, jakým způsobem byli jednotliví členové do pracovních skupin delegováni a vybíráni. Transparentní výběrové řízení, kam by se mohli zájemci o práci v odborných skupinách hlásit, se nekonalo... Mnoho předmětových spolků nemá v pracovních týmech své zástupce, protože nebyly osloveny nebo na jejich žádosti NÚV nereagoval… Zástupcům Pedagogické komory nebylo ze strany NÚV umožněno se do revize RVP zapojit, přestože ministr Robert Plaga zajištěním tohoto úkolu pověřil svého náměstka Václava Pícla... Ředitel NÚV na žádost prezidenta Pedagogické komory Radka Sárköziho o osobní jednání ve věci revize RVP neodpověděl... MŠMT doposud nezveřejnilo složení Rady pro revize RVP, přestože o to bylo opakovaně žádáno… Revize probíhá v rozporu s výsledky ankety mezi pedagogy, kterou uspořádal NÚV… Dle oficiálního sdělení NÚV žádné písemné zadání, co je cílem revize RVP, od MŠMT neobdrželo...

https://www.pedagogicka-komora.cz/2018/11/prubeh-revize-ramcovych-vzdelavacich.html

Tajný Učitel řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 17:35  

Hurá zpět k osnovám, kupředu ni krok.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.