Z platu učitele jsem si nemohl dovolit ani vzít své děti do bazénu, vzpomíná Marek Herman

neděle 14. října 2018 ·

Peníze, mentoři a kvalitní vzdělávání pro učitele. To jsou odpovědi známého lektora Marka Hermana na otázku, co chybí českým školám. Sám učil sedm let na gymnáziu v moravskoslezském Bílovci a odešel, když se dostal na hranici vyhoření. Háčků bylo víc. Tak například finance. „Z platu učitele jsem si nemohl ani dovolit vzít své dcery do bazénu, vstup stál 115 korun,“ říká v rozhovoru pro magazín Rodiče vítáni.



Na učitelskou dráhu se navíc necítil dobře připraven. „Na pedagogické fakultě jsem měl takzvané vynikající studijní výsledky, měl jsem státnice z pedagogiky, z psychologie, ale nastoupil jsem do školy a s hrůzou jsem zjistil, že vůbec nevím, jak se učí. A byl jsem strašně naštvaný, že mi to na fakultě nikdo neřekl,“ vzpomíná.


Celý text a rozhovor ke stažení naleznete zde

5 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
14. října 2018 v 11:17  

Pokud ten pán zjistil, že neví jak se učí, až když po státnicích nastoupil do školy, znamená to, že studenti pedagogiky během studia NIKDY nenastoupí do třídy v roli učitele? ////

Pokud mu chodí supervize na KAŽDOU hodinu, pak je cosi v nepořádku buď s tím pánem nebo s těmi supervizory. ////

Klaun & Klaun řekl(a)...
14. října 2018 v 16:49  

zbabělec....a to učil na gymnáziu a vyhořel

BP řekl(a)...
14. října 2018 v 17:32  

Já jsem před 35 lety nastupovala do školy také naprosto nepřipravena z VŠ na roli učitelky. Po odborné stránce jsem připravena byla, ale pedagogicky, metodologicky a psychologicky vůbec ne. Přesto, že v minulém režimu jsme prošli daleko rozsáhlejšími praxemi během studia, než je tomu dnes, tak si troufám říci, že to všechno bylo nedostatečné. A myslím, že dnes to musí být ještě mnohem horší, neboť studenti nemají už téměř žádnou povinnou praxi během svého studia. Co to je nějaké dva tři náslechy a jedna nebo dvě odučené hodiny ve škole?
Už jsem měla 3 studentky s touto dotací jako učitelka gymnázia na praxi.
Já "jednou nohou v hrobě", bych potřebovala neustálou podporu pro svou praxi, ne tak mladí začínající. Systém seminářů a školení je sice zajímavý, ale bohužel mnohdy pro učitele nedostupný z technických možností škol.

Radek Sárközi řekl(a)...
14. října 2018 v 23:50  

Pan Herman je vtipný :-)

https://www.facebook.com/profile.php?id=100014950965125&fref=jewel

mirek vaněk řekl(a)...
15. října 2018 v 9:13  

Na gymnáziu a vyhořet? Nevěděl jak se učí?
To si dělá srandu?
Chápu, že praxe a příprava na výuku je na některých VŠ nedostatečná, ale na výběrovém gymnáziu, kde se učí žáci sami, tam bych problémy nečekal.
Na gymnáziu musí být učitel především odborník na svůj předmět, jinak z něj mají děcka srandu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.