Učitelé hrozí stávkou kvůli penězům, které navzdory slibům nedostali

čtvrtek 11. října 2018 ·

Učitelé, které sdružuje spolek Pedagogická komora, zvažují, že vyhlásí stávkovou pohotovost kvůli neuspokojivé finanční situaci ve školství. Vadí jim, že nedostali od září přidáno, jak jim sliboval premiér Andrej Babiš (ANO) a chtějí s politiky jednat o navýšení platů o dvacet procent. „Členové nás ke stávce tlačí od září, kdy vláda nesplnila slib, že zvýší platy,“ sdělil iDNES.cz prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi.


Radek Sárközi (pedagogicka-komora.cz)
Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) však stávka není nutná. „Potvrzuji, že platy vzrostou od 1.1. 2019 o deset procent v tarifní části a o pět procent v netarifní části. Dále porostou i v dalších dvou letech tak, aby průměrný plat učitelů byl na konci 45 tisíc korun. Vzhledem k tomu, co se pro rok 2019 a další období podařilo vyjednat (včetně zvýšení platů nepedagogickým pracovníkům), není podle mého názoru důvod pro stávku,“ uvedl pro iDNES.cz Plaga.

„Chápu určitou netrpělivost, ale nechci proti nám (pracovníkům školství) postavit společnost. Nevím, jestli požadavky Pedagogické komory nezačne veřejnost vnímat jako přemrštěné. Myslím, že to, co nyní vláda navrhla ve státním rozpočtu, je maximum toho, co se dalo vyjednat,“ uvedl předseda školských odborů František Dobšík.


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
11. října 2018 v 8:52  

Pedagogická komora navrhuje zvýšení učitelských platů o 20 procent

https://www.pedagogicka-komora.cz/2018/10/pedagogicka-komora-navrhuje-zvyseni.html

Q. E. D. řekl(a)...
11. října 2018 v 15:11  

Ten titulek je hodně nabubřelý, pochybuji, že by PK zastupovala většinu učitelů ČR, aby šlo použít takovou generalizaci.

E.Kocourek řekl(a)...
11. října 2018 v 20:30  

Pokud by učitelé ze spolku PK opravdu stávkovali, získali bychom z toho poměrně cenné údaje o skutečném postavení učitelů a školství v české společnosti. ////

Takže spolek PK má moje požehnání - jděte do toho! (Samozřejmě do STÁVKY. Pohotovost není nic.) Třeba si vás někdo všimne. ////

BP řekl(a)...
11. října 2018 v 23:26  

Pane Kocourku, běžte do toho vy, ať PK vytřete zrak.

tyrjir řekl(a)...
12. října 2018 v 0:35  

Potvrzuji, že platy vzrostou od 1.1. 2019 o deset procent v tarifní části a o pět procent v netarifní části. Dále porostou i v dalších dvou letech tak, aby průměrný plat učitelů byl na konci 45 tisíc korun. Vzhledem k tomu, co se pro rok 2019 a další období podařilo vyjednat (včetně zvýšení platů nepedagogickým pracovníkům), není podle mého názoru důvod pro stávku... řekl statečný ministr školství české veřejnosti a českým učitelům.

Dovoluji si k tomu podotknout, myslím, tři tragicky úsměvné věci:

- Ministr potvrzuje ostudu, která už je všem známá. :)
- Kolik budou v tom roce 2021 brát ostatní profese s VŠ kvalifikací? Budou mít učitelé alespoň 0,8 jejich platu (80 %). Proč vláda ČR a ministr školství české vlády hovoří o "absolutních číslech" a nikoli o poměru k ostatním platům (třeba 1,3 násobek průměrného platu nebo 0,8 násobek VŠ kvalifikovaných zaměstnanců? Myslí si, že jim na tuhle číselnou demagogii někdo skočí, že učitelé nebudou ze škol utíkat, že absolventi PedF budou do škol víc nastupovat a zůstanou tam)? :))
- Jak se při tomhle tempu změní nebo nezmění nejhorší platové postavení českých učitelů v rámci EU i OECD? Opravdu není při takovéhle vládní demagogii důvod pro stávku? :)))


tyrjir řekl(a)...
12. října 2018 v 0:41  

„Chápu určitou netrpělivost, ale nechci proti nám (pracovníkům školství) postavit společnost. Nevím, jestli požadavky Pedagogické komory nezačne veřejnost vnímat jako přemrštěné. Myslím, že to, co nyní vláda navrhla ve státním rozpočtu, je maximum toho, co se dalo vyjednat,“ uvedl předseda školských odborů František Dobšík.

Tak tohle jsou školské odbory? Nechystají zase něco v Betlémské kapli?

Myslím, že kdyby si pan Dobšík sbalil odborová fidlátka, nebylo by to od věci.

Radek Sárközi řekl(a)...
12. října 2018 v 13:02  

V senátních volbách skončil pan Dobšík na posledním místě s necelou tisícovkou hlasů...

E.Kocourek řekl(a)...
12. října 2018 v 18:46  

Pane BP, mělo mě napadnout, že jde jen o jakési vytírání zraku. ////

Vidím akci spolku s ohavným jménem takto: Pokud vláda učitelům přidá, bude se to vydávat za úspěch spolku a jejich lidoveckých kompliců. A pokud vláda učitelům nepřidá, bude se dál plivat na ANO. ////

Ivo Mádr řekl(a)...
13. října 2018 v 17:16  

Ekonomická krize je za rohem. Jen aby se učitelé od ledna vůbec nějakého zvýšení dočkali.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.