Učitelé nevědí, jak řešit ve třídě šikanu. Fakulty je na to nepřipraví

čtvrtek 11. října 2018 ·

Absolventi pedagogických fakult mají sice znalosti ze svých oborů, jenže se vztahy ve třídě si často poradit neumí. Upozorňuje na to Milan Kotík, manažer projektu, který učí pedagogy rozpoznat a včas podchytit šikanu. Pedagogické fakulty totiž nikdo netlačí k tomu, aby studenty kromě profesních znalostí učily i sociální dovednosti. Reportáž přináší iDNES.cz.


Milan Kotík (skav.cz)
Právě se vztahy ve třídě mají učitelé často problém. Jak ukázalo nedávné dotazníkové šetření Akademického centra studentských aktivit a ministerstva školství, učitelé si s řešením šikany neumí poradit.

„Učitelé jsou silní v oborech, které vystudovali, ale nerozumí skupinové dynamice, protože to se na pedagogických fakultách neučí. Ředitelé si stěžují, že učitele musí často doučovat, co je ve škole normální. Ovšem najde se také spousta škol, která to neřeší a pak se to právě projevuje na vztazích mezi dětmi. Často zbytečně vznikají vztahy, ve kterých katalyzuje napětí,“ říká manažer programu Minimalizace šikany Milan Kotík.

Dnes mají hlavně větší školy k dispozici psychology nebo metodiky prevence, kteří umí se vztahy ve škole poradit, jenže těch je málo, nebo na ně škola nemá peníze. Navíc takoví pracovníci nemohou být třídnímu učiteli pořád po ruce.

„Je dobré, že je ve škole někdo, kdo upozorní učitele, že špatně postupuje, na druhou stranu spousta učitelů to bere tak, že když je ve škole specialista, nemusí se vztahům ve třídě věnovat. Je nutné, aby každý třídní učitel věděl, co má dělat, že si má najít chvilku, aby se s dětmi bavil, zjišťoval, zda ve třídě není někdo vyloučený, s kým ostatní třeba nechtějí bydlet na výletě a podobně. To se musí učitelé naučit,“ dodal Kotík.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
11. října 2018 v 15:55  

Učitel to má řešit? Kde na to má vzít čas? Na tak složitý problém a citlivé téma mají být ve školách specialisté!! To dá zabrat i psychologům s letitou praxí.

E.Kocourek řekl(a)...
11. října 2018 v 20:46  

Pokud škola najme zaměstnance na "řešení šikany", dočká se záhy nárůstu šikany o stovky či o tisícovky procent. Ten zaměstnanec přece chce mít co řešit a chce vypadat nepostradatelně. ////

Parkinsonův zákon působí nezadržitelně. ////

mirek vaněk řekl(a)...
12. října 2018 v 7:28  

Takto to může vypadat na gymnáziu. Na učilišti jsou problémy vždy. Souvisí to se skladbou žáků. Pokud větší škola hlásí, že nemá šikanu, tak lže a zametá ji pod koberec.
Pokud máte ve škole několik stovek žáků z chvostu mentálních schopností, z rozvrácených rodin a sociálně znevýhodněného prostředí, pak je jeden výchovný poradce na školu či psycholog k smíchu. Každý třídní v takové řídě řeší minimálně jeden výxchovný probém týdně(několik. Pokud neřeší, má další týden 2 a za další týden 10. To znamená hodiny práce - zápisy, jednání s rodiči apod.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.