Radka Kvačková: Školy na celém světě přemítají, jak si poradit se závažnými poruchami chování žáků

úterý 16. října 2018 ·

„Žáci, kteří narušují vyučování nebo i mezilidské vztahy, dělají vrásky učitelům a ředitelům na celém světě. Otázka, jestli je to vina těch dětí, jejich rodičů, nějakého handicapu nebo konkrétních pedagogů, kteří prostě nedovedou žáky zaujmout, se přetřásá už dlouho. Jisté je, že se nacházíme v jakémsi přechodném období. Rákoska, dril a polepšovny už skončily, způsob výuky, tedy nezáživný výklad o nezáživných věcech, se však zásadněji nezměnil,“ píše Radka Kvačková v Lidových novinách.


Radka Kvačková (repro ČT)
Kvačková mimo jiné píše:

Třídy přitom mají pořád ke třiceti žákům a v takovém počtu je určitý řád nezbytností. Když někdo opakovaně ruší, nebo dokonce obtěžuje ostatní, nedá si to vymluvit po dobrém a poznámce do žákovské knížky se směje, protože si ji podepíše sám, je asi potřeba něco vymyslet.

Základní škola Angel v pražských Modřanech notorické sabotéry výuky vykazovala ze třídy do místnosti v přízemí… Na dotaz, jestli opatření přetrvalo do dnešních dnů, ale ředitelka Iva Cichoňová odpovídá záporně. „Závažnější přestupky řešíme tak, že si žáka zavolám do ředitelny a přiměju ho, aby z mobilu zavolal matce nebo otci. Chci, aby jim na místě sám vyjevil, proč tam je.“ Prý se škola inspirovala od islandských učitelů a docela to funguje...

Často diskutovaná bývá otázka, kdo je vlastně za chování dítěte zodpovědný. Škola, nebo rodiče? Vyjádření ministerstva školství není jednoznačné. Říká, že „základní odpovědnost za vzdělávání i výchovu dítěte mají zákonní zástupci (rodiče)“. Jejich povinností je zajistit dítěti podmínky pro přiměřenou přípravu, přičemž je nezbytná spolupráce se školou. „Povinnosti a odpovědnost vzhledem ke vzdělávání a výchově žáků však mají také školy, které se musí pohybovat v právním rámci týkajícím se této problematiky “. K dispozici mají kázeňská opatření. Nejpřísnějším je (podmíněné) vyloučení ze školy, které však nelze uložit, dokud žák nesplní svou povinnou školní docházku. Pak už je tu jen napomenutí třídního učitele, důtka třídního učitele a důtka ředitele školy.


Celý text naleznete v Lidových novinách

1 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
16. října 2018 v 18:41  

Nevím, proč školy "přemítají", když osvědčené postupy jsou už léta známy.
Jen se kvůli ideologickým vidinám "expertů" a "ochránců práv" přetransformovaných do zákonů a předpisů, nemohou v současném školství používat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.