Zdeněk Sotolář: Kdo bude a kdo nebude mít prospěch z vyšší úmrtnosti u přijímaček?

pátek 28. září 2018 ·

Nejdřív přišla jednotná státní maturita, po ní jednotné státní přijímačky a teď se dere na svět státem posvěcená jednotná lajna, přes kterou se nikdo nedostane k maturitnímu studiu. O co jde? Především nejde o „kvalitu“ studentů.

Zdeněk Sotolář (archiv autora)
Tu si mohly a mohou střední školy hlídat samy vlastními přijímačkami. A byly to přece střední školy, které přijímačky rušily v boji o žáky. Státním metrem se nesmyslně zbavují důležité pravomoci. Že by alibismus?

Žádné přijímačky totiž neověří studijní předpoklady. Byť se tak některé tváří, a některé dokonce jmenují. Každé přijímačky jsou jen síto. Síto, na kterém mají zájem jen školy s velkým převisem. Jedno jestli střední nebo vysoké. A kam s těmi, kdo v sítu uvíznou?

Zájem právě Krajů na vyšší úmrtnosti u přijímaček na maturitní obory jasně prozrazuje cíl: více učňů - více lidí do průmyslu! A počet učňů bude určovat výše bodové hranice smrtelné lajny. Stačí ji „vhodně“ nastavit. Dle potřeby. Kolik mají vlastně v plánu?

Kdo z toho rozhodně nebude mít prospěch, jsou sami žáci. Tedy ti, o které by mělo jít především. Přesně vykolíkovaný prostor zvýší selektivnost systému. A už se ozývají hlasy volající po plošném testování všech deváťáků. Koho budeme testovat potom?


Se souhlasem autora převzato z jeho blogu
Další texty k tématu nového pojetí přijímaček naleznete zde a zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.