Učitelé požadují vyšší platy už za září. Podle Radka Sárköziho jsou odhodláni jít do stávky

středa 5. září 2018 ·

Vláda Andreje Babiše během skládání vlády slibovala zvyšování platů pro nejrůznější skupiny zaměstnanců. Po planých slibech zdravotníkům, kterým Babiš později vzkázal, že pouze fandí zvyšování platů, se ozývají i učitelé. Ti požadují růst platů o patnáct procent od září. Vláda minulý pátek ale s odbory dohodla, že růst platů o požadované množství bude až od ledna příštího roku. To se nelíbí Asociaci ředitelů gymnázií a Unii školských asociací, které požadují růst platů od září nebo kompenzaci za čtyři následující měsíce do konce roku. Pokud se k učitelům vláda otočí zády, jsou odhodlaní jít do stávky. Informuje Echo24.cz.


Radek Sárközi (pedagogicka-komora.cz)
K výzvě se připojil i spolek Pedagogická komora, za kterou stojí na dva tisíce členů. Podle prezidenta spolku Radka Sárköziho by v případě růstu platů od ledna příštího roku měla vláda kompenzovat platy, které zůstanou nezvýšeny od září.

„Nejsnadnější je to kompenzovat navýšení z rozpočtu na příští rok. To by mohli poslanci schválit, protože ho mohou schválit navzdory vládě. Ta je menšinová a je velký tlak na podpoření školství. Na stránky Pedagogické komory nám navíc píšou poslanci, kteří nás podporují a souhlasí s našimi požadavky,“ řekl pro Echo24 Radek Sárközi.

Učitelům by se tak měl podle požadavků zvýšit plat od ledna ne o patnáct, ale o dvacet procent. „Protože těch chybějících patnáct procent za čtyři měsíce by dělalo pět procent za rok,“ řekl Radek Sárközi. Situace se může vyhrotit až do krajní možnosti.

„Máme facebookovou skupinu, kde jsme udělali hlasování. Devadesát procent učitelů pak souhlasilo s tím, že by šlo do stávky. To nás samotné překvapilo. Pokud by byla stávka, tak v době, kdy bude schvalování rozpočtu ve sněmovně. V té době by byl ideální čas, upozornit na tento problém,“ řekl Radek Sárközi.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
5. září 2018 v 9:36  

nohama na zem pane kolego,na východ od kolína je učitelský plat platem snů a riskovat nikdo nebude

Aladar řekl(a)...
5. září 2018 v 18:54  

Hlavně aby na ten Facebook nechodili o hodině z mobilu :-)

Unknown řekl(a)...
7. září 2018 v 9:37  

Stále slyšíme o 15% navýšení platu, ale to dle pana ministra tak není. Vyjádřil se, že od ledna 2019 půjde do tarifních složek 10% a 5% jde do nenárokových složek, tak, aby ředitelé mohli z čeho odměňovat ostatní.To znamená, že odbory nám zajistili stejné % hodnocení, jako u ostatních nepedagogických profesí !!! Nezdá se to opětovně výsměch k učitelské profesi? Nebo je to taková hra opít pedagogické pracovníky rohlíkem? Myslím si, že by měla veřejnost vědět, že 15% není pravda !!! Jen pro ty, kteří si koupí přípravky na leštění klik.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.