Tohle hřiště je jen pro bílý! Ženy s dětmi jsou víc než dřív terčem rasistů

pátek 21. září 2018 ·

Přibývá žen s dětmi, které vyhledají pomoc kvůli tomu, že se staly terčem rasistických útoku. Musí snášet opovržlivé pohledy, urážky, ale také třeba fakt, že ostatní matky zakazují svým dětem, aby si hrály s jejich dětmi. Ročně čelí rasistickým útokům v České republice stovky lidí. Reportáž přináší iDNES.cz.


Klára Kalibová (repro DVTV)
„Křičel na mě, že tohle hřiště je jen pro ‚bílý‘, dál křičel něco jako ‚zku***nej negr, smrt‘. Byla jsem v takovém šoku, že jsem nechala syna dohrát si na hřišti a pak se sebrala a šla domů. Tam to na mě dolehlo, bylo mi to strašně líto. První, co mi prolétlo hlavou, bylo, že tomuhle budou muset čelit moje děti celý život,“ popisuje Veronika Čechová nedávný incident z jednoho pražského hřiště. Její manžel je z Ghany a jejich děti mají tmavší pleť.

Ačkoliv policejní statistiky neevidují počet udání na základě rasismu, ženy a děti, které se setkaly s rasismem, se prý stále častěji obracejí na organizaci In Iustitia, která pomáhá obětem násilí z nenávisti.

„Situace se zhoršila v letech 2014/2015 vlivem medializace imigrantské krize, ale také kvůli nárůstu populismu. Terčem jsou především ženy, které si zahalují vlasy a jsou útočníky identifikovány jako muslimky. Útočníkem přitom je v takovém případě kdokoli od žáků základní školy po důchodce,“ řekla iDNES.cz ředitelka organizace Klára Kalibová.

„S rasismem se setkávám každý den,“ říká Aysun Ulku Gokcen, která je původem z Turecka a nyní žije s manželem a dcerou v Berouně. „Ačkoliv zde žijeme už rok, naši sousedé nás stále nezdraví a odvrací od nás obličeje. S rasismem jsem se setkala i v nemocnicích, obchodech. Uzavřela jsem se kvůli tomu a nechce se mi nikam chodit bez mého manžela. Lidé se na nás někdy dívají jako na mimozemšťany,“ říká.

Michelle Natasha D’souza, Indka žijící v Praze, se zase dozvěděla, že jedna z matek dětí se ve škole, kam chodí její dcera, snažila přesvědčit ostatní rodiče, aby si stěžovali, že indická dcera může chodit do „jejich“ školy. Chtěla, aby zakázali svým dětem, aby si s její dcerou hrály, což ona sama udělala. Michelle se proto obrátila na třídní učitelku a ředitele školy, kteří se jí zastali a oné matce nakázali, aby svého jednání zanechala.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
21. září 2018 v 9:10  

Jak praví zdejší realisté. Pár hovad se najde všude, většina národa rasisté ani xenofobové nejsou. Jak vidno, párhovadství je nakažlivé a chytá ho i většina. Kotlinka hnědne.

Pavel Doležel řekl(a)...
21. září 2018 v 14:59  

Tajnej, myslej jako že hnědne pokožka, nebo košile? Jisté obavy bych měl z obojího.

Tajný Učitel řekl(a)...
21. září 2018 v 17:57  

Pokud by hnědla pokožka, byl by to posun k lepšímu. Lepší výběr jídla, jiné pohledy na svět, jiná kultura atd. Rozmanitost pane, toť podhoubí pokroku. Jednotvárnost vede k dekadenci zániku. Bohužel dnes je to ve vyšegrádské čtverylce markantní posun ke košilím.

Václavák je jako stvořený pro pochodování, od milicí daleko, už ho svrbí kostky.

E.Kocourek řekl(a)...
21. září 2018 v 20:53  

Pro kritizované případy je naštěstí snadná náprava. Zákonodárci urychleně odhlasují zákon, přikazující dětem na pískovišti hrát si přednostně s potomky Ghaňanů. ////

Také by to chtělo zákon přikazující všem dámám plánujícím sňatek s Ghaňanem povinně shlédnout klasický film "Hádej kdo přijde na večeři". Předešlo by to různým překvapením na straně novomanželek. ////

Pavel Doležel řekl(a)...
21. září 2018 v 21:02  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Pavel Doležel řekl(a)...
21. září 2018 v 21:07  

"Lepší výběr jídla, jiné pohledy na svět, jiná kultura atd. Rozmanitost pane, toť podhoubí pokroku."

Tak hnědé košile jsou také projevem rozmanitosti. Jednotvárnost vede k dekadenci a zániku. Bože, to je pane brilantní argumentace. Prostě - tajnej.

Michal Komárek řekl(a)...
21. září 2018 v 21:51  

Pane Kocourku, Vaše příspěvky opakovaně neunesou kritéria slušné normální diskuse. Zkuste to, prosím reflektovat.

E.Kocourek řekl(a)...
21. září 2018 v 22:53  

Pane Komárek, zatímco jiní zde řeší hovada, rasisty a xenofoby, MNĚ vytýkáte jakási kritéria slušné normální diskuse? ////

Mažte si dle libosti. Jste blázen, domníváte-li se, že ten váš vysněný politicky hyperkorektní sluníčkářský svět uchráníte před pro vás nestravitelnou realitou cenzurními zákroky. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.