Monika Zavřelová: Ať si děti vyberou, co chtějí číst, a možná tím překvapí

sobota 22. září 2018 ·

„Děti by měly mít možnost více zasahovat do seznamu doporučené školní četby, myslí si Češi. Upozornil na to průzkum knihkupectví Martinus. Jen čtvrtina dotazovaných by raději zůstala u tradičního seznamu školní četby, který stojí na českých a zahraničních literárních klasicích včetně Boženy Němcové, Jaroslava Haška, Ernesta Hemingwaye nebo Williama Shakespeara. Právě díla prvních tří zmiňovaných se však podle hlasování čtenářů na webu knihkupectví nejčastěji ocitají na hromádce odložených, respektive nedočtených knih. Jmenovitě jde o Babičku, Osudy dobrého vojáka Švejka a Starce a moře,“ píše Monika Zavřelová v MF DNES.

Monika Zavřelová (facebook.com)
Zavřelová mimo jiné píše:

Naopak Erbenova Kytice a Povídky malostranské od Jana Nerudy stále baví. Myslet si proto, že staré klasiky už netáhnou, by bylo příliš zjednodušující. V některých případech svou roli sehrály zdařilé filmové adaptace, v jiných zase přirozená nechuť číst notoricky známé dílo.

Dát dětem prostor vyjádřit se k doporučené četbě by tak nemuselo být čistě sebevražedné tažení ve snaze nahradit Boženu Němcovou C. D. Paynem. Mnozí kantoři by se navíc prostřednictvím žáků mohli dostat k titulům, které se do jejich osnov už nevešly a u dětí automaticky nevyvolávají pubertální výraz s očima v sloup. Možná by se nakonec i přišlo na to, že děti už dávno nezajímá pouze Harry Potter a Pán prstenů, jak se neustále omílá dokola.


Celý text naleznete v MF DNES

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
22. září 2018 v 12:42  

viděl bych to na pornokomiksy

poste.restante řekl(a)...
22. září 2018 v 13:32  

A on někdo dětem brání vybírat si a číst to, co je baví?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.