Ministr Plaga: Učitelé se do konkurzů nehlásí možná proto, že si myslí, že jsou dopředu známé výsledky

sobota 8. září 2018 ·

Být ředitelem školy už pro mnohé učitele není vrchol kariéry. Přestože počet konkurzů na tuto pozici narostl oproti minulému roku dvojnásobně, na padesát procent z nich se přihlásí jen jeden uchazeč. Anebo nikdo. Uvádí to data České školní inspekce. Aktuálně.cz informuje, že tématem se zabýval i školský výbor sněmovny.


Robert Plaga (msmt.cz)
"Počet klesá dramaticky. Nehlásí se možná proto, že si myslí, že jsou dopředu známé výsledky výběrového řízení," myslí si ministr školství Robert Plaga (za ANO). Naráží tak na možné manipulace výběrových komisí, kterými se ve středu zabýval školský výbor na návrh jeho předsedy Václava Klause mladšího a členky Věry Procházkové (ANO). Oba podporují celkovou změnu systému výběru ředitelů škol.

Podle Procházkové jsou s komisemi problémy. "Myslím si, že jsou složeny více ze zřizovatelských pozic a že tam chybí odborníci," říká. Ředitele základní či střední školy jmenuje a odvolává právě zřizovatel, tedy zejména obce a kraje. Často se stává, že vyberou uchazeče, kterého komise nedoporučuje, míní poslankyně.

Ministerstvo školství by podle obou iniciátorů mělo vyhlášku o konkurzním řízení nejen prověřit, ale také změnit. Rozhodnutí komise o schopnostech uchazečů by podle nich měla být pro zřizovatele závazná, dosud mají pouze doporučující charakter. "Řízení se nerespektuje," ospravedlňuje návrh Procházková.

S takovým postupem nesouhlasí jiní členové výboru. Podle Martina Baxy (ODS) komise problémem nejsou. Jak říká, systém je v principu postavený správně. "Byl jsem primátorem Plzně v době, kdy se konkurzy vyhlašovaly, komise jsme vždycky sestavovali tak, aby spektrum názorů bylo co nejširší," oponuje Baxa.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Ředitel řekl(a)...
8. září 2018 v 8:55  

Málokterý nový kandidát absolvuje nějakou přípravu (studium) na funkci ředitele. Viděl bych spíš vytvořit zásobník kandidátů, kteří absolvují studium na funkci ředitele. Ti by se mohli hlásit do konkurzů. Tam by mohli představit svoji vizi. Ale po odborné stránce by byli připraveni. Zodpovědnost ředitele je obrovská.
A když má odpovědnost zřizovatel, tak by to mohlo být klidně výběrové řízení, protože stanovisko konkurzní komise je pouze doporučující. A bohužel osobní vztahy a protěžování svých kandidátů stále funguje. A škole všichni rozumí, protože do ní chodili.

laimes řekl(a)...
8. září 2018 v 9:33  

jestliže může být ředitelem školy inžených chemie no kde to jsme?

Ivo Mádr řekl(a)...
8. září 2018 v 11:05  

Dle mého je pes zakopán zde: "Zodpovědnost ředitele je obrovská".

Nowak řekl(a)...
8. září 2018 v 16:56  

V současné situaci se prostě málokomu chce ředitelovat. Školy jsou jakoby samostatné a ředitel proto zodpovídá za kdeco,přitom se školám stále něco nařizuje. Výsledek je ten, že ředitely se pak stávají i lidé zvláštní a problematičtí.

Jir řekl(a)...
8. září 2018 v 18:56  

Ředitel má příliš nízký platový tarif. Spoléhat se na pohyblivou složku mzdy během konkurzu snad nikdo nebude. Je to zkrátka nevděčná a málo oceněná funkce. A k ministrovu názoru snad jen tolik: Výborná spolupráce zřizovatele a ředitele školy je jeden z pilířů dobré školy, a ta by neměla být dávána všanc nějakým konkurzem.

mirek vaněk řekl(a)...
10. září 2018 v 7:46  

Pan ministr nechápe. Ředitel má splnit nesplnitelné. Ušetřit peníze a zajistit výuku. V tomto pořadí. A při tom projekty a lézt do zadku zřizovateli. Před pár lety to ješě šlo a zájemci se našli. Dnes je to nesplnitelné(pokud nemá protekci u zřizovatele, který přisype peníze navíc) - nejsou lidi a peníze, tedy i zájem opadl.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.