ČŠI: Téměř u poloviny konkurzů na ředitele byl jen jeden uchazeč. U 8% konkurzů komise prosazovala „svého“ kandidáta

čtvrtek 6. září 2018 ·

„Efektivitu konkurzních řízení snižoval především nízký počet uchazečů konkurzů, u velké části konkurzních řízení nebyl konkurující uchazeč. Tento stav může v některých případech vyústit až v situaci, kdy je ředitelem jmenována osoba, která předem není považována za vhodnou,“ píše se v Informaci České školní inspekce o průběhu konkurzů na ředitele škol. Přinášíme Závěry zprávy ČŠI:

Tato situace v uvedeném období (od 1. března 2018 do 31. července 2018) mohla být nadstandardně komplikována velkým množstvím souběžně vyhlašovaných konkurzů, a tedy nižším počtem dostupných uchazečů připadajících na jedno místo ředitele. Přesto je potřeba se zabývat příčinami nízké atraktivity pozice ředitele školy, např. dostupnými informacemi poskytovanými Českou školní inspekcí o bariérách, které ředitelé při své práci pociťují (tj. zejména vysoká míra administrativní zátěže, komplikovaná legislativa, časová náročnost povolání, vysoká míra zodpovědnosti a s ní spojená psychická zátěž, vysoká míra autonomie škol, nedostatek času na řízení pedagogického procesu apod.).

Dle zjištění České školní inspekce lze rovněž konstatovat, že v situaci, kdy se k řízenému pohovoru dostaví alespoň 2 uchazeči, není v některých případech zcela zaručena objektivita konkurzního řízení (8,2 % těchto konkurzů proběhlo s patrnou snahou části komise prosadit za každou cenu svého kandidáta, ve 3,4 % případů konkurz proběhl jen formálně).

Poměrně málo jsou při konkurzních řízeních využívány objektivizující nástroje ve formě testů, využití nezávislých referencí či přizvání odborníků s hlasem poradním. Přizvaní odborníci jsou navíc často osobami, které posilují u konkurzního řízení pozici zřizovatele a místních samospráv (lokální politici, zaměstnanci místní samosprávy). Vzhledem k tomu, že účast zástupců zřizovatele v roli členů komise je již garantována vyhláškou č. 54/2005 Sb., dochází tak k duplicitnímu zastoupení pozic zřizovatele na úkor prospěšného zastoupení odborníků v relevantních oblastech, tj. např. psychologů, personalistů, ředitelů škol podobného zaměření apod.


Celou Informaci ČŠI naleznete zde

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
6. září 2018 v 8:49  

8,2 % těchto konkurzů proběhlo s patrnou snahou části komise prosadit za každou cenu svého kandidáta, ve 3,4 % případů konkurz proběhl jen formálně.

Jakpak to zjistili. To nahlásil inspektor, který ve výběrové komisi seděl?
Co jako kantor slyším, tak účastník konkurzu,který za sebou nemá podporu politickou nebo výběrové komise nemá u konkurzu šanci. Neznám případ, že by u konkurzu vyhrál uchazeč o kterém se to od začátku nepředpokládalo a nedej bože , že by byl i do funkce jmenován. Pokud někdo o takovém případu ví. Napište.

Jiri Janecek řekl(a)...
6. září 2018 v 9:14  

Inspekce v cele se Zatloukalem a Andrysem by k tomuto tematu mela radeji soupat nohama...

A mozna k jakemukoli tematu...

Ivo Mádr řekl(a)...
6. září 2018 v 20:33  

Vyhrát u konkurzu ještě neznamená, že se dotyčný(dotyčná) stane ředitelem. Znám ředitele, kteří skončili u konkurzu na čtvrtém a pátém místě.

Josef Soukal řekl(a)...
6. září 2018 v 21:49  

Vloni zde jeden ředitel psal, že konkurz ani nemusí být vypsán.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.