Žádné osnovy nepřežijí první kontakt s dětmi, tvrdí propagátor formativního hodnocení Dylan Wiliam

středa 29. srpna 2018 ·

Učit má ten, kdo má rád děti. Učení je změna v dlouhodobé paměti. Lepší, když žák odpoví špatně než vůbec. Vyvolávat jen ty, co se hlásí, nemá smysl. Děti se mají cítit ve škole dobře, a to je úkol učitelů. I taková pravidla vzdělávání prosazuje známý pedagog Dylan Wiliam, propagátor formativního hodnocení. Jeho interaktivní workshop navštívilo v úterý v Praze na 160 pedagogů, zástupců pedagogických fakult, ministerstva školství i školní inspekce. Informuje Echo24.cz.


Dylan Wiliam (twitter.com)
Co si čeští učitelé z jeho workshopu odnesli, jsou základní techniky formativního hodnocení. To pomáhá učitelům udělat důležitá rozhodnutí ve výuce. Jedná se o soubor technik a strategií, mezi něž patří dobře určit cíl učení v hodině, povědomí učitele o stavu pochopení látky žáky, zpětná vazba pro žáky od učitele a zapojení ostatních studentů coby zdrojů učení. Mezi techniky patří i spolupráce učitele a žáka, vedoucí k poznání, a sdílení chyb i správných úsudků, hodnocení má prostě být k něčemu.

Podle Dylana Wiliama také nemá smysl plánovat hodiny dopředu. „Žádné osnovy nepřežijí první kontakt s dětmi, musíme připravovat své hodiny tak, že budeme schopni v průběhu hodiny zjišťovat, jak děti látce rozumí. Pokud nerozumí, přizpůsobíme tomu průběh hodiny,“ řekl Wiliam.

Odstranění klasického známkování ale formativní hodnocení nepředpokládá. „Formativní hodnocení vychází z toho, že se učitelé rozhodnout učit jinak, hodnocení známkami jim nestačí. Hodnocení jedna až pět nestačí pojmout, co se dítě naučilo,“ uvedla Veronika Laufková, která se zabývala formativním hodnocením v disertační práci, a patří tak mezi přední odborníky na dané téma v Česku. Odstranit klasické jedničky až pětky ale dle ní není třeba, učitelé, žáci i rodiče to potřebují.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
29. srpna 2018 v 12:13  

Wiliamova tvrzení jsou v lepším případě HÓÓÓDNĚ sporná. Ale mnohem pravděpodobněji jde o snůšku pošetilostí. ////

Máme se těšit, že všechna ta Wiliamova moudra záhy Ministerstvo vydá jako směrnici? ////

Jsem na ČŠ, tak nesmím zapomenout na argumenty: Že by učit měl milovník dětí je asi na stejné úrovni, jako že prodavačem by měl být ten, kdo má rád zákazníky. (Neutrální vztah musí stačit.) Jsou aktivity "povinné", kdy je třeba vyvolat každého, a jsou aktivity oddechové nebo výběrové, do kterých se zapojí jen někteří studenti. Zkoušet ty, kteří v takové aktivitě "pauzírují" by narušilo průběh hodiny. Děti se mají ve škole cítit někdy dobře a někdy zase pod tlakem, nebo se vám na studium ... ////

Že by se hodiny neměly plánovat, to ale opravdu nedokážu ohodnotit výrazivem povoleným na ČŠ. ////

laimes řekl(a)...
29. srpna 2018 v 15:11  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.