Sociální sítě reálně ohrožují demokracii, varují britští poslanci. Chtějí regulaci Facebooku

úterý 7. srpna 2018 ·

Velká Británie čelí "krizi demokracie" kvůli nefér praktikám na sociálních sítích a manipulaci s osobními údaji lidí. Podle BBC to vyplývá ze zprávy výboru britského parlamentu pro digitální technologie, kulturu, média a sport. Informuje Aktuálně.cz.


Členové výboru navrhují, aby sociální média, jako je například internetová síť Facebook, podléhala přísnější regulaci. Chce taky zavést konkrétní opatření proti neférovému ovlivňování voličů, postaveném na rozdmýchávání nenávisti nebo jiných negativních emocí. Volební zákon ve Velké Británii by se měl podle zprávy upravit tak, aby odrážel změny v technikách volební kampaně v digitální éře.

Výbor po skandálu kolem společnosti Cambridge Analytica vyšetřuje sociální média v souvislosti s šířením falešných zpráv a ochranou soukromí uživatelů. Společnost Cambridge Analytica se letos dostala do centra pozornosti kvůli obvinění, že neoprávněně získávala osobní data desítek milionů uživatelů facebooku. Tato data v roce 2016 údajně využila pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa.

Sociální média by podle zprávy výboru měla být zodpovědná za "škodlivý" obsah, který je jejich prostřednictvím zveřejňován. Firmy jako Facebook či YouTube přitom zodpovědnost za příspěvky na svých stránkách odmítají a označují se za pouhou platformu pro jejich zveřejňování, nikoli za vydavatele.

"Firmy působící v oblasti sociálních médií se nemohou schovávat za prohlášení, že jsou pouhou platformou, a tvrdit, že jsou technologickými podniky, které nehrají žádnou roli v regulaci obsahu na svých stránkách. To není pravda; neustále mění, co se na jejich stránkách zobrazuje a co ne, a to na základě algoritmů i lidských zásahů," píše se ve zprávě výboru.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
7. srpna 2018 v 8:42  

Pokud sociální sítě opravdu "ohrožují demokracii", zatleskám jim. A pokud demokracie v předsmrtných křečích zlikviduje sociální sítě, zatleskám jí také. ////

Páni poslanci si povšimli manipulací, které sociální sítě provádějí, a místo aby protestovali proti manipulacím, chtějí je zesílit? Ukazuje se, že celý brexit byl omyl - Britové "prchají" před nadvládou Brusele, ale sami jsou ještě hloupější nežli Brusel. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.