Většina porotců Státní ceny za literaturu podává rezignaci. „Náš stát reprezentuje odpuzující vláda,“ vysvětluje básník Hruška.

úterý 17. července 2018 ·

Necelý týden poté, co nová vláda získala důvěru, musí ministr kultury Antonín Staněk za ČSSD vyřešit první vážnější problém. Rezignovali mu čtyři ze sedmi porotců Státní ceny za literaturu. Stalo se tak zhruba tři měsíce předtím, než bude u příležitosti 100. výročí založení republiky oznámen letošní laureát. "Náš stát reprezentuje odpuzující vláda, která svoje posty vyhandlovala s komunisty a způsobila, že se extremistická politická strana stala skrytou i zjevnou součástí státní moci," vysvětlil své důvody k rezignaci básník a literární historik Petr Hruška. Informuje Aktuálně.cz.


Petr Hruška (repro ČT)
Básníkův dopis adresovaný ministerstvu vznikl den poté, co menšinová vláda premiéra Andreje Babiše získala podporu od zákonodárců ANO, ČSSD a právě KSČM.

Z následující e-mailové korespondence mezi porotci Státní ceny za literaturu pak vyplynuly další tři rezignace - německého bohemisty a profesora slavistiky na Heidelberské univerzitě Urse Heftricha, novinářky Kateřiny Kadlecové z týdeníku Reflex a naposledy Petra A. Bílka, profesora Ústavu české literatury a komparatistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Názory nového ministra kultury na literaturu příliš nejsou známy. Pouze předminulý měsíc si Staněk osvojil návrh komunistického poslance Lea Luzara, aby státní vyznamenání - nikoliv Státní cenu za literaturu - obdržel komunistický básník Karel Sýs.

Právě tuto kauzu zmiňuje další člen poroty Státní ceny za literaturu, ředitel pražského veletrhu Svět knihy Radovan Auer, když vysvětluje, proč ve funkci zůstává. "V okamžiku, kdy návrhy na státní vyznamenání podané extremisty bez problému prochází parlamentem, protože šéf výboru nerozezná rozdíl mezi (Karlem) Sýsem a (exilovým výtvarníkem Petrem) Sísem, bychom si měli nezávislost každého ocenění držet zuby nehty," argumentuje Auer, proč porotu neopouští, přestože jinak prý sdílí politický názor Petra Hrušky.

A z poroty neodchází ani literární kritička Eva Klíčová, jež se nechce stát součástí hromadné rezignace a "být spojována s politickým poselstvím, jímž Petr Hruška svou rezignaci opodstatňuje", neboť jej považuje za zástupné. Klíčová vnímá rezignaci komise jako "bezúčelnou a pokryteckou" formu politického protestu. Problém by spatřovala teprve ve chvíli, kdy by například existoval tlak na politické preference porotců nebo na výběr oceněného.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
17. července 2018 v 7:50  

Líbí se mi postoj paní Klíčové k "bezúčelné a pokrytecké" formě politického protestu rezignovavších kolegů porotců. ////

Avšak očekávám, že paní Klíčová problém záhy spatří, neboť po této hromadné rezignaci bude jen logické, že se ministr bude důkladně zajímat o politické preference případných nově jmenovaných porotců. Stejně tak očekávám, že ministr bude za tento budoucí důkladný zájem o politické preference porotců napadán. Jenže ministr v tom bude nevinně - vždyť co jiného může dělat, když někteří dosavadní porotci učinili svoje politické preference prapříčinou svého působení (či nepůsobení) v porotě. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.