Ombudsmanka: Praxe organizace maturit je nezákonná, maturita podléhá řádnému přezkumu s odůvodněním

úterý 17. července 2018 ·

Zprávu veřejné ochránkyně práv o nezákonné praxi při organizaci maturit a jejich následném přezkumu projedná ve středu vláda. Ombudsmanka rozsáhlé šetření ukončila letos v červnu. Ministerstvo školství podle ní jedná v rozporu se správním řádem a nerespektuje judikaturu Nejvyššího správního soudu, rozhodnutí školství jsou nepřezkoumatelná. Přitom jde o první setkání člověka se státní správou a právem na spravedlivý proces, upozorňuje a navrhuje sankce. Ministerstvo školství si proto má mimo jiné zajistit právně vzdělané pracovníky se znalostí příslušné judikatury pro organizaci a přezkumy maturit. Zprávu ombudsmanky analyzuje server e-justice.cz.

Anna Šabatová (ochrance.cz)
Úřad Šabatové se bez odezvy ministerstva školství zabývá přezkumem maturit už od roku 2012. V roce 2016 se proto rozhodla přezkoumat a analyzovat, jak bylo naloženo s pěti sty spisy týkajícími se přezkumu maturit na ministerstvu. Výsledkem je kritická zpráva z konce letošního června a návrh na sankce...

Podle veřejné ochránkyně práv některé formulace v maturitní vyhlášce a na dalších místech vyvolávají dojem, že ministerstvo nemá skutečný zájem na tom, aby maturanti své žádosti o přezkum podrobně odůvodňovali. „Ministerstvo například doporučuje žádat o přezkum celého testu, ne se odvolávat k jednotlivým úlohám,“ uvádí Šabatová.

Již několikrát se podle závěrů veřejné ochránkyně stalo, že soud označil rozhodnutí MŠMT za nepřezkoumatelná pro nedostatky v odůvodnění, protože ministerstvo nereagovalo na námitky maturanta či reagovalo nedostatečně, nezdůvodnilo, jakými úvahami se při svém rozhodování o žádosti řídilo, z čeho vycházelo, proč bylo uděleno právě tolik a tolik bodů a podobně. „Často proto není možné zjistit, zda ministerstvo rozhodlo správně nebo chybně. MŠMT tímto svým postupem nerespektuje judikaturu Nejvyššího správního soudu ohledně využívání správního řádu v případech přezkumů,“ uvádí veřejná ochránkyně práv.

Maturita je první setkání s právem na spravedlivý proces

Ombudsmanka po dvou letech šetření způsobu organizace maturit a jejich přezkumu navrhla sankce, které ve středu projedná na svém jednání vláda. Podle ní je maturita vůbec první setkání člověka s veřejnou správou. „Stát by měl mít zájem na tom, aby toto setkání proběhlo na náležité úrovni. Jedině důsledným dodržováním příslušných ustanovení školského zákona, správního řádu i související judikatury ministerstvo k takovému výsledku přispěje a zasadí se o naplnění práva na spravedlivý proces jednotlivých maturantů,“ uvádí Šabatová.


Celý text naleznete zde
Zprávu ombudsmanky naleznete zde

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
17. července 2018 v 8:52  

První setkání s ombudsmankou pro ni nevyznělo nejlépe a všechna má další setkání s jejími rozklady tento stav jen zhoršila. Důsledky implementace ombudswomanky do funkce jsou mimořádně skličující ve srovnání s kompetencemi jejích předchůdců.

Oldřich Botlík řekl(a)...
17. července 2018 v 9:38  

Úřad ombudsmanky dr. Šabatové koná velmi záslužnou práci.

Když ministr J. Dobeš a ředitel Cermatu P. Zelený státní maturitu spustili, dali si velmi záležet na tam, aby Cermatu a ministerstvu nebylo vidět do karet. Chvíli dokonce zkoušeli nezveřejnit ani znění maturitních testů. Ministerstvo zacházelo s odvoláními maturantů zcela v rozporu s právními zásadami i se správním řádem. Oba úřady třeba nějakou dobu tvrdily, že maturant nesmí namítat například chybné zadání nebo nesprávné řešení, ale pouze chyby vzniklé při skenování záznamového archu a převodu jeho obsahu do elektronické podoby. Názor Cermatu na správnost úloh a řešení byl také pokládán za směrodatný.

Této svévoli obou organizací musel učinit přítrž až Nejvyšší správní soud, který mj. rozhodl, že MŠMT (a v poslední instanci soud) se musí zabývat všemi námitkami maturanta (včetně námitek proti nerespektování Katalogu požadavků) a názor Cermatu je jen názorem jedné strany sporu. Jak ale ze zprávy ombudsmanky vyplývá, MŠMT usnesení jeho pléna i nadále zčásti ignoruje.

Nepřezkoumatelná rozhodnutí ve věci žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím ovšem vydává i Cermat. Jde-li o informace týkající se společné části maturitní zkoušky, pak dokonce opakovaně v téže věci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.