Talentify.me: Žáci doučují žáky, najdou se pomocí aplikace

neděle 15. července 2018 ·

Proč by vlastně mělo být doučování doménou dospělých profesionálů nebo firem, když se mohou děti učit mezi sebou? napadlo před pár lety Rakušana Bernharda Hofera a z myšlenky se stal start-up Talentify.me. Tato internetová aplikace propojující nabídku a poptávku žákovského doučování se rychle stala populární. Nyní se pilotně zkouší i v Česku. Informuje magazín Rodiče vítáni.


Někdo může namítnou: ano, jistě, ale každý není dobrým učitelem. Umět někomu něco vysvětlit tak, aby to pochopil, není snadné. Učitelé vědí… Jak to řeší Talentify.me? Důvěřuje, ale prověřuje. Své doučovací schopnosti si každý může vyzkoušet – a zlepšit praxí, ale i čtením vzdělávacích tipů, které aplikace obsahuje. Pochybnosti a otázky může konzultovat s mentorem z řad učitelů. Jeho učitelské schopnosti jsou následně ohodnoceny příjemcem služby, a to počtem hvězdiček i slovním komentářem, jako třeba v Airbnb či jiných službách sdílené ekonomiky. Talentify.me vlastně funguje na podobném principu. Něco mám – znalost – ale když se o ni podělím, neubyde mi, a ještě něco mohu získat. Třeba uznání, nebo něco výměnou, případě rozvoj vlastních kompetencí nebo sociálního kapitálu.

Levné či zdarma

Do aplikace se registrují ti, co doučování nabízejí, i ti, kteří doučovatele hledají. Každý registrovaný doučovatel ve svém profilu označí, za jakou odměnu je ochoten pracovat. Někdy za peníze, někdy jen za poděkování. Chytrý student ví, že věnovat své know how někomu jinému přináší různé nepeněžní bonusy. Když někomu něco vysvětlujeme, pomáhá nám to si látku lépe zažít i zapamatovat. Upevňujeme tak své znalosti, zlepšujeme komunikační dovednosti a získáváme dobrý pocit, že jsme někomu pomohli.

V Česku pilotně

V rakouském talentify.me jsou zapojené stovky škol a tisíce uživatelů. Někteří z prvních uživatelů dnes dokonce v talentify.me částečně pracují, například na zákaznickém servisu. V České republice je aplikace novinkou, zatím v pilotním režimu. Jak moc se čeští školáci osmělí vstupovat do kontaktu s neznámými a uzavírat s nimi kvazi obchodní transakce a výměny?

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
15. července 2018 v 14:41  

Vytvoření takové či makové aplikace může být užitečné, ale pokud je pravdivá ta úvodní, motivační větička, pak pan Hofer není učitel - nejspíš je Marťan. Protože tohle nemůže učitele "napadnout" - učitel tohle vidí hned první hodinu ve třídě. ////

Pokud mohu soudit, je "doučování" ze strany studentů stokrát účinnější než cokoli, co studentům vykládá, radí či doporučuje učitel. Mám na mysli doučování spontánní, kdy za zády studenta stojící (či přes rameno hledící) spolužák "doučuje" slovy "děláš to blbě, debile!" nebo "máš tam chybu, blbče!" nebo něco na tento způsob. Sice přeji aplikaci pana Hofera úspěch, ale obávám se, že přes aplikaci organizované doučování přiblíží žákovské doučovaní co do účinnosti (či spíše neúčinnosti) tomu učitelskému. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.