Šárka Landkammerová: Malá technická univerzita. Rozvoj technického vzdělávání v mateřských školách

sobota 14. července 2018 ·

„U dětí chceme v programu Malá technická univerzita (MTU) rozvíjet kromě prostorové orientace, kooperace, představivosti, logického myšlení a dalších schopností a dovedností také tvořivost a tvořivé myšlení… Zaměření na přírodovědné obory a polytechniku podle nás v předškolním vzdělávání, ať už v institucionálním, či rodinném, mnohdy chybí. Proto jsme se vydali cestou, kterou chceme dětem přiblížit reálný svět prostřednictvím technicky orientovaných témat a techniky jako takové,“ píše Šárka Landkammerová v červnovém vydání časopisu Řízení školy.


Landkammerová mimo jiné píše:

Na předškolní děti se zaměřujeme zcela záměrně. Děti v tomto věku jsou velice otevřené všemu novému, nebrzdí je žádné zaběhnuté stereotypy. Navíc, pokud ke znalosti či dovednosti dojdou vlastním prožitkem, zapamatují si ji už prakticky napořád. Přirozenou cestou se zbaví strachu z technických oborů a budou je brát jako něco samozřejmého. Pro rozvoj výše uvedených schopností a dovedností používáme kostky a desky ze stavebnice. Jejich sestavováním se děti dostanou ke konkrétní podobě svých představ a tvořených témat. Domníváme se, že k celkovému rozvoji předškolního dítěte je stavebnice velice vhodná, protože nabízí nekonečné varianty spojování, dává možnost rozkládat celek na části a skládat části v celek, což je v předškolním věku důležité pro pozdější učení čtení a psaní. Zdeněk Matějček k tomu píše: „Klasickou hračkou pro děti předškolního věku jsou proto stavebnice, dnes tak populární Lego a nejrůznější puzzle.“

Jednotlivá setkání jsou zaměřena na zapojení všech tříd MŠ a svou obtížností vycházejí z potřeb a možností daného věkového období. Úkoly jsou koncipovány od jednoduchých ke složitějším v rámci didaktických zásad a je zohledňován individuální přístup ke každému dítěti. Každé dítě si tak může odnést to, co právě v určitém věku zvládne. Například mladší tříleté dítě, které se setkává s naším lektorem poprvé, si může osvojit třídění barev, procvičení jemné motoriky apod. Děti starší, šestileté, si procvičí spolupráci ve skupině, nové poznatky z techniky, základy práce s mapou, naučí se číst a porozumět technickému výkresu, procvičí si znalosti o Karlově mostu, budou znát známé věže v ČR, dozví se, jak se dostane elektřina a voda do našich domů… Budou se lépe orientovat v prostoru, v mapách, vnímat proporce a perspektivu. S projektem se tak v předškolním věku mohou setkávat vícekrát a vždy je budou lekce rozvíjet jiným způsobem.

Celý text naleznete v červnovém vydání časopisu Řízení školy (nakladatelství Wolters Kluwer)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.