Budou se spolu s maturitou měnit i jednotné přijímačky?

úterý 17. července 2018 ·

Nové kolo diskusí o možné proměně státní maturity už běží. Méně se mluví o změnách jednotných přijímacích zkoušek na střední školy. I tuto diskusi ale ministr školství Robert Plaga připouští. V úvaze o „pěti hlavních problémech českého školství“ to připomínají Lidové noviny.


Podle Lidových novin, respektive odborníků, které oslovily, jsou hlavní problémy českého školství státní maturita, platy učitelů, nedostatek učitelů, způsob financování škol a jednotné přijímačky.

K jednotným přijímačkám se v komentáři píše:

Vedle maturit se v minulém školním roce otevřela také možnost reformy jednotných přijímacích zkoušek. Ty byly zavedeny ve školním roce 2016/2017 a mají zajistit, že se na střední školy dostanou lidé, kteří mají šanci složit zkoušku z dospělosti. Ti, kdo se na státní maturitu necítí, si vyberou odborné zaměření.

Podle odborníků ale systém takto nefunguje. „Přijímací zkoušky samy o sobě žádný výrazný posun v distribuci žáků a jejich zájmu o studium nezpůsobily,“ uvedl odborný konzultant EDUin Tomáš Feřtek. O gymnázia byl letos při podávání přihlášek větší zájem, naopak nižší o střední odborná učiliště.

„Je tu patrné, že se u nás udržuje poněkud abnormální poměr všeobecných a odborných oborů čtyřletého studia – cca 70 : 30. Ten poměr je jinde v Evropě vyváženější, často i opačný než u nás,“ dodal Bohumil Kartous.

Ministr Plaga připustil, že i v tomto případě dojde na debatu o budoucí podobě jednotných přijímacích zkoušek.


Celý text naleznete v Lidových novinách

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
17. července 2018 v 7:29  

„Přijímací zkoušky samy o sobě žádný výrazný posun v distribuci žáků a jejich zájmu o studium nezpůsobily,“

No bodejť by něco způsobily, když ministerstvo poněkud alibisticky zavedlo centralizované přijímací řízení, v němž ale ponechalo konečné slovo řediteli školy, který není vázán nějakým pevně daným limitem, kam až bude žáky s jejich úspěšností brát. A košile zůstala bližší než kabát - každý ředitel se předně snaží naplnit stav tak, aby měl školu profinancovanou. Takže kvalitu materiálu to ovlivnit nijak nemohlo, protože červíček polovičatosti byl vtipně vložen hned ke kořenům nového řešení, aby ho tak odsoudil k tomu, stát se vděčným terčem podobných komentátorů. A z tohoto pohledu jim lze jen stěží oponovat. Jediným přínosem je přenositelnost výsledků jednotného přijímacího řízení. Trochu málo, co?

Pavel Doležel řekl(a)...
18. července 2018 v 0:56  

Lidové noviny jsou zřejmě slušnej oddíl. Dřív jsem to četl, ale od té doby, co vydávají Feřteka s Kartousem za experty na vzdělávání, nějak nemám potřebu. Mám totiž strach, že takové experty mají i ve všech ostatních oblastech, kterým se až tolik nevěnuji.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.