UK založila dceřinou společnost pro transfer technologií

středa 27. června 2018 ·

Univerzita Karlova (UK) založila jako první vysoká škola v Česku stoprocentně vlastněnou dceřinou společnost pro přenos vědeckých poznatků do praxe. Společnost s ručením omezeným s názvem Charles University Innovations Prague (CUIP) by měla být mostem mezi vědeckými týmy a firmami. Jejím hlavním úkolem bude zakládání a podpora takzvaných spin-off společností, které mohou využívat výsledky výzkumu ke svému podnikání. Na tiskové konferenci to včera novinářům řekli zástupci univerzity. Informuje ČTK.


Tomáš Zima (cuni.cz)
Základní jmění UK v dceřiné společnosti jsou tři miliony korun, uvedl rektor školy Tomáš Zima. Rozpočet CUIP bude podle něj zpočátku dotován z peněz, které má UK ze své tvorby a dalších činností. Předpokládá, že dceřiná společnost bude dotace dostávat po dobu zhruba pěti let.

Podle Zimy jde v českém vysokoškolském systému o unikátní koncept, který zásadně přispěje k efektivnějšímu přenosu vědeckých znalostí a technologií z univerzitní oblasti ke komerčním partnerům, a tím také k veřejnosti. Doposud tyto úkoly na UK zajišťovalo hlavně Centrum pro přenos poznatků a technologií (CPPT), které vzniklo v roce 2007.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.