Odbornice: Nadaní čekají na vyšetření v poradně, i když není nutné

úterý 5. června 2018 ·

Některé školy neví, že pro mimořádně nadané děti mohou nastavit základní podporu ve vzdělávání i bez návštěvy pedagogicko-psychologické poradny. Stačí, když například ve spolupráci s logopedem, psychologem nebo speciálním pedagogem určí, jak může učitel dítě rozvíjet. Podpora mimořádně inteligentních přesto vázne a na vyšetření v poradnách někteří čekají i půl roku. ČTK to řekla zakladatelka a ředitelka nadačního fondu Qiido Miriam Janyšková. Fond podporuje vzdělávání mimořádně intelektově nadaných dětí.


Miriam Janyšková (qiido.cz)
Mimořádně talentované děti mají podle Janyškové mnohdy potíže s autoritami, občas přehnaně reagují a nerozumí si se spolužáky. Tyto projevy se přitom často mísí s pocitem rodičů, že je dítě něčím výjimečné, ale nejsou si jistí, jak s tím naložit, ani jak vhodným způsobem spolupracovat se školou, popsala. Děti přitom potřebují co nejrychlejší pomoc, jinak trpí frustrací a mohou čelit i psychickým problémům, uvedla.

V každém ročníku populace je podle odborníků zhruba deset procent nadaných a dvě procenta mimořádně nadaných, v ČR se je ale často nedaří odhalit. Ministerstvo školství ve svých statistikách ze základních škol letos eviduje 1881 nadaných a 1116 mimořádně nadaných dětí. To je 0,2 procenta, respektive 0,12 procenta ze všech 962.108 žáků.

I proto otevřel nadační fond Qiido na začátku roku vlastní poradnu, kterou dosud využilo 52 dětí.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.