Dusno a strach v romské škole. Slovní výhrůžky i fyzické útoky vůči dětem v ostravské základní škole

pondělí 12. února 2018 ·

Je to romská škola a cikáni z okolí ji měli rádi. To už neplatí. „Sama jsem chodila na Vizinu, ale nepamatuji, že by mě učitel praštil,“ vypráví třicetiletá Lucie Botošová, která se o současných poměrech ve škole rozhodla promluvit. Botošová si stěžuje, že dvanáctiletého syna Káju fyzicky napadla třídní učitelka. TÝDEN její jméno zná, ale do vyšetření celého případu bude ctít presumpci neviny. Prý s ním třískla o zeď, načež mu podkopla nohy a srazila ho k zemi. „Několik týdnů se pak syn bál chodit do školy,“ líčí Kájova maminka.


 
Na poměry v Základní škole Na Vizině si stěžuje i rodina Kalajových, která se loni v září vrátila po osmi letech z Velké Británie. Kroščenovým zase vadí, že vedení školy odmítá řešit čerstvý případ, kdy do budovy vtrhli neznámí výrostci a údajně zmlátili jejich třináctiletého syna Patrika.

Autor tohoto článku není Rom, ale absolvoval napůl cikánskou ostravskou základní školu v Kounicově ulici. Občas se v ní odehrávalo hotové peklo. Hlavně z pohledu kantorů, jeden žák dokonce na třídní učitelku zaútočil železnou tyčí. Cikáni lhali a kradli, jenže pedagogové je uměli srovnat, aniž by o dětech museli mluvit jako o „černých opicích“, jak se to prý nyní děje na Vizině. Učit v romské škole je kříž, ale pokud tím křížem neumí vedení školy žehnat, je asi třeba management vyměnit.

Když před čtyřmi lety vystřídala oblíbeného ředitele z Viziny nová ředitelka Iveta Grocholová, záhy se změnila i atmosféra. „Od počátku jsme cítili, že ředitelka Romy nemusí, to poznáte,“ říká za rodiče Lucie Botošová. Podobný názor mají i někteří kantoři, s nimiž je časopis TÝDEN ve spojení. „Vedení nejde ani tolik o žáky jako o teplá místečka,“ říkají.

Část rodičů a pedagogů je zděšena i z chování školníka. Prý jde o agresivního jedince, který žáky permanentně uráží. Údajně i rasistickými výroky. „Takový člověk nemá právo pracovat s dětmi,“ míní hlasy v učitelském sboru. Vadí jim, že ředitelka nechává školníka řešit i pedagogické záležitosti, přitom je to správní zaměstnanec. Běžné prý je, že školník vulgárnostmi děti i rozbrečí. Těžko říct, když jsem se školníka pokoušel oslovit s fotoaparátem v ruce, spustil hrozný křik a vyhrožoval policií.

Napětí na Vizině vyvrcholilo v letošním školním roce. Lucie Botošová podala stížnost na odbor školství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, který je zřizovatelem romské školy. A zároveň i trestní oznámení na policejní stanici. V obou případech si stěžovala na opakované pohlavkování, pleskání a další fyzické ataky učitelky. Dítě přitom trpí poruchami pozornosti a narodilo se s jedinou ledvinou, takže fyzický střet může mít fatální následky. Krajský úřad v dopise matce uvedl, že posílá na Vizinu školní inspekci. „Inspekce v těchto dnech proběhla,“ potvrzuje kontrolu ředitelka Moravskoslezského inspektorátu Hana Slaná. Dílčí výsledky šetření nesděluje.

Celý text naleznete v aktuálním vydání časopisu Týden

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
13. února 2018 v 16:09  

Bydlím kousek od té školy a opravdu není příjemné potkávat každý den romské děti. Nejen to, že víc než polovina se neumí chovat, ale také bezdůvodně nadávají ostatním lidem a vyvolávají konflikty přestože jsou to malé děti. Většina těhle romů dělá před rodiči z komára velblouda. To co udělali oni už neřeknou, ale to co bylo za to udělané jim ještě zveličí. To pak není divu, že si rodiče stěžují když neznají a nechtějí si poslechnout celou pravdu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.