Bořivoj Brdička: Vize budoucnosti z pohledu školské instituce

úterý 19. června 2018 ·

Informace o zprávě, kterou pro nasměrování svého budoucího vývoje vypracoval Georgijský technický institut. Aplikuje současné vnímání komplexního vývoje světa, a tak může být inspirací jiným institucím i obecné školské politice. Nejprve je nutné vědět, kam chceme dojít, teprve potom má smysl experimentovat s tím, která cesta nás k cíli přiblíží více.

Bořivoj Brdička (youtube.com)
Podívejme se na jeden konkrétní inspirativní příklad, jak na to šel Georgijský technický institut (Georgia Tech) v Atlantě. Tamní děkan si na nastavení vize školy a naznačení možných cest zřídil v roce 2015 speciální tým – Commission on Creating the Next in Education.

Nedávno byla zveřejněna zpráva, která shrnuje základní principy, kterých se chce tato škola držet. Je jich pět.

1. Celostní vzdělávání

 Absolventi Georgia Tech mají velmi kvalitní technické znalosti. Úspěch na trhu práce 21. století ale vyžaduje i další schopnosti. Jmenovitě se jedná o nám již dobře známé kompetence, jako je kreativita, řešení problémů, schopnost komunikovat, přizpůsobit se mít disciplínu (vůli úkol dokončit). To jsou vlastnosti, které zaměstnavatelé požadují stále více. Komise doporučuje vypracovat nové studijní programy, které budou celostní vzdělávání integrovat.

2. Nové produkty a služby

 Cílem je transformace výuky směrem k možnosti mnohem flexibilnějšího průchodu studiem a rozšíření směrem k celoživotnímu vzdělávání. Hlavním principem se mají stát mikrokredity dovolující sestavit si flexibilně studium do modulů dle vlastní volby, blockchain zajišťující propojení výsledků studia s kompetencemi získanými jinde a možnost získat kredity v případě prokázání konkrétních praktických dovedností.

3. Nové formy poradenství

Doporučení navrhuje vytvořit systém podpory studujících založený na komplexní analýze existujících dat (studijních výsledků), který bude disponovat asistenčními službami na bázi umělé inteligence.

4. Umělá inteligence a personalizace

Umělá inteligence však již dokáže více než odpovídat na triviální dotazy studentů (viz Boti v roli výukových asistentů). Budoucnost mají multifunkční virtuální asistenti, kteří dokáží provázet studenta na cestě za poznáním v roli mentorů. Georgia Tech by se mohla stát centrem vývoje podobných technologií šířícím je do celého světa.

5. Distribuovaná přítomnost

Jakkoli již dnes má Georgia Tech bohaté zkušenosti s online vzděláváním (nabízí MOOC kurzy i celé magisterské programy online), komise dospěla k závěru, že do budoucna je třeba orientovat se hlavně na služby spojené s prezenční přítomností studentů a učitelů (vynikajících odborníků) přímo v kampusu univerzity. Navrhují budovat nové distribuované pracovní prostory (tzv. atria), kde bude možné realizovat různé aktivity (připomínající maker spaces na základních školách), nebo online knihovnu, kde bude možné si místo knih zajistit osobní prezenční konzultaci s některým specialistou.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.