Bohumil Kartous: V reprodukci chudoby skrze vzdělávání jsme mistři světa

sobota 23. června 2018 ·

„Není náhoda, že právě tito populisté tak rádi mluví o tom, že je třeba snížit počet maturantů a vysokoškoláků. Dodnes vzpomínám na slova Václava Klause ml., který ve společné diskusi na Gymnáziu Jana Keplera před pár lety prohlašoval, že (parafrázuji) „když se jde někdo učit na řezníka, má se učit bourat prase a nic dalšího k životu nepotřebuje“. Ano, takový jedinec je pak ideální obětí populistického žvanění. Netvrdím, že je formální vzdělávání samospásné, do značné míry jde také o celkové společenské klima, které definuje a tvaruje politické preference. Korelace mezi politickou negramotností (inklinací k populismu) a vzděláním je však přesvědčivá,“ píše Bohumil Kartous na komentářovém webu Alarm.cz.


Bohumil Kartous (eduin.cz)
Kartous mimo jiné píše:

Zájmy populistů jdou v ČR ruku v ruce se zájmy přežívajícího převážně subdodavatelského průmyslu, který z velké části potřebuje relativně nízce kvalifikovanou pracovní sílu. Nízká cena práce totiž umožňuje montovat či manipulovat na českém trhu s přidanou hodnotou, kterou v západních zemích snižuji vyšší platy. Česká republika mimochodem patří k zemím, v nichž je nejvyšší rozdíl mezi výkonností ekonomiky a platovým mediánem. Obojí, tedy koncentrace průmyslových odvětví, která s sebou odnese automatizace, a princip navyšování zisku na úkor ceny platů zaměstnanců pochopitelně vytváří zájem, jehož rezultátem je unie průmyslové lobby, reprezentované zejména Svazem průmyslu, a populistů. Jaké překvapení, že předseda svazu Hanák, původně náměstek socialistického dopravního podniku, je dobrým kamarádem prezidenta Zemana.

Tato unie výtečně spolupracuje a na více frontách utvrzuje relativně izolovanou českou společnost v názoru, že „řemeslo má zlaté dno“ díky „zlatým českým ručičkám“, a naopak trpí zbytečným vzděláváním, honbou za maturitou a vysokoškolskými diplomy, jejichž hodnota tím upadá, stejně jako upadá kvalita „tradičně vynikajícího“ českého vzdělávání. Tato demagogie, kterou produkují zejména mocensky výše postavení muži v předdůchodovém a důchodovém věku, významně přispívá k blokaci smysluplného diskursu o vzdělávání, k paralýze vývoje a utopickým návratům k jakýmsi „zlatým dobám“, za jejichž produkt se považují právě tito pohrobci tesilového socialismu, kteří pomáhají vytvářet v české společnosti velmi aktivně prostředí sociální exkluzivity – na jedné straně záměrnou prekarizací společnosti, k čemuž pochopitelně přispívá i udržování nízké míry vzdělanosti, na straně druhé podporou elitářství ve formě nelegitimního institutu víceletých gymnázií, která podle výzkumu CLoSE významně zohledňují nikoliv nadání, ale socioekonomický status. Přičtěme k tomu dlouhou dobu ignorovaný problém nerovnosti regionální, která se v ČR projevuje jak v distribuci a reprodukci chudoby, tak v příležitostech k dosažení vzdělání, a máme zaděláno na problém, který je třeba řešit nyní, přičemž výsledky budou zřetelné až za dalších patnáct či dvacet let.

Jenže „bezmocní“ v této společnosti se paradoxně neobracejí k těm, kdo by jim mohli pomoci, nýbrž k parazitům, kteří umějí jejich bezmoci zneužít. Tím pádem nadále zůstáváme mistry světa v tom, jak prostřednictvím vzdělávání udržovat společnost relativně nevzdělanou, chudou, a tedy i v pravém slova smyslu bezmocnou. Havel nechť promine.

Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Unknown řekl(a)...
23. června 2018 v 10:06  

společnost montoven a pomocných prací žádné vědátory nepotřebuje

PP řekl(a)...
23. června 2018 v 11:16  

Dle všeho je to jen postesk nad tím, že je málo lidí indoktrinovaných. Zdá se, že ten "správný názor" začíná mít menšina a tak je s tím třeba něco dělat, že?

Pavel Doležel řekl(a)...
23. června 2018 v 11:25  

Já nevím laimes, co pořád maj s těma montovnama. Až soudruzi dokurví vzdělávání do té míry, že tady nebudou žádní technicky zdatní pracovníci na SŠ ani VŠ úrovni, nebo jich bude minimum, tak se ty nenáviděné montovny konečně třeba přesunou na dálný východ (většina už jich tam je) a my budeme konečně moci být společností humanistů, politologů, kulturologů a historiků. Jenom ňák nevim, kdo nás bude živit.

Pavel Doležel řekl(a)...
23. června 2018 v 11:29  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Pavel Doležel řekl(a)...
23. června 2018 v 11:30  

"Dodnes vzpomínám na slova Václava Klause ml., který ve společné diskusi na Gymnáziu Jana Keplera před pár lety prohlašoval, že (parafrázuji) „když se jde někdo učit na řezníka, má se učit bourat prase a nic dalšího k životu nepotřebuje“. Ano, takový jedinec je pak ideální obětí populistického žvanění."

Ale kdepak bourat prase, Kartous. Člověk k životu potřebuje umět vyšplhat na laně, udělat kotrmelec a ovládat axiologii reklamy. Hlavně žvanit, Kartous, hlavně žvanit. Ke spokojenému a užitečnému životu experta a aktivisty placeného povinně z grantů přidělovaných nenáviděnými úředníčky, stačí umět blbě žvanit. Prase? K smíchu.

Unknown řekl(a)...
23. června 2018 v 14:34  

dležel/ nový model škody se již bude vyrábět v indii a až do eu dorazí čínská hotová auta rozvali ekonomiku montoven docela a pak se projeví jaké že máme štěsí že většina společnosti jsou klidní humanistí a ne naštvaný průmyslová proletariát

mirek vaněk řekl(a)...
24. června 2018 v 15:49  

Jo bude tady spousta humanistů, kteří se budou pást. Možná budou konzumovat zbytky, které nám odhodí rozvinuté ekonomiky. A budeme podstrojovat bohatším turistům aby zde nechali nějaký dolar. Dopadneme hůř než Řecko. To má moře a památek podstatně víc. U nás to bude Praha, pár zámků a poušť.
Bez High technologí jsme jen kolonie pro konzum. K tomu je třeba špičkové školství, které táhne lidi nahoru. Ne Kartousovo a jiných krátkozraké pozdržování pracovitých aby to lemplům nebylo líto. Ano školství kašle na chudé spousty let. Vždyť to je výsledek poctivé práce politických reprezentací. A teď to najednou spravit je těžké.
Řešením není brzdit schopné, ale pomoci těm co chtějí a nemůžou a kopat do z... ty co nechtějí a můžou.

Unknown řekl(a)...
25. června 2018 v 16:21  

na ty high technologie musí mít někdo peníze a ten někdo je bude ochoten do toho highu investovat,německý/francouzský kapitalista to v číně ani v čechách dělat nebude,protože se mu to nevyplatí,nechá si tu fajnovost pro sebe doma v německu,tam se mu to vyplatí

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.